NEVOIA DE PROFESIONIȘTI

Distribuie pe:

În campania pentru alegeri europarlamentare, doamna ministru Ecaterina Andronescu, fiind în vizită la noi în județ, a promis că va aproba o clasă de mecanici agricoli la Liceul din comuna Band. Solicitarea a venit din partea primarului comunei, ing. Mircea Radu. Având în vedere criza de forță de muncă calificată în agricultură, curioși să aflăm dacă această promisiune s-a transpus în practică, mai ales că în această perioadă absolvenții claselor a opta din mediul rural își caută viitorul, l-am contactat pe primarul comunei Band, cu rugămintea de a ne confirma dacă s-a înființat clasa de mecanici agricoli, școală profesională, la Liceul din Band.

Domnia sa ne-a declarat că nu a primit nicio confirmare în acest sens și că primăria asigură condițiile pentru o asemenea clasă. La Inspectoratul Școlar Județean Mureș, prof. Ioan Macarie ne-a declarat: „Pentru înființarea acestei clase, Primăria Band și conducerea Liceului, trebuie să întocmească un dosar care să conțină o cerere, cu documentația necesară, inclusiv cu acordul agenților economici din zonă, privind asigurarea condițiilor de instruire practică. Inspectoratul Școlar Județean sprijină acest demers, dar, deocamdată, nu există nicio solicitare în scris. Poate, din toamnă, va funcționa o clasă de școală profesională la Band, dacă se vor grăbi cu documentele."

Toate bune și frumoase, ministrul promite că se va aproba, Inspectoratul Școlar este de acord, primăria promite sprijin, rămâne de rezolvat doar acordul agenților economici din zonă, interesați să-și asigure angajați calificați.

Dacă nu se tergiversa înființarea Camerelor Agricole, problema se rezolva mai simplu. Niciodată nu se va realiza progres, în agricultură, cu amatori. Progresul presupune în primul rând profesioniști, ori pentru a se realiza acest deziderat, tinerii trebuie atrași spre agricultură și prin școli profesionale, școli desființate în urmă cu câțiva ani, chiar de actualul ministru al Educației.

Viitorul agriculturii în România ține și de asocierea fermierilor, iar Camerele Agricole pot încuraja această organizare. Politicienii, indiferent de culoare, prinși în jocul diabolic al disputelor politice, fără importanță cu ce doctrină își hrănesc orgoliile, au uitat de agricultură, un sector strategic pentru siguranța alimentară a populației.

Pentru un progres real, vrednicii politicieni din administrația țării au nevoie de elaborarea unor măsuri concrete, dintre care amintim: cadastrarea de urgență a întregii suprafețe agricole din România, acțiune impusă și de Uniunea Europeană, ca o condiție pentru accesarea subvențiilor; atragerea de bani europeni, cu prioritate, pentru proiecte viabile, nu doar pentru săli de sport; o legislație clară privind comasarea terenurilor agricole; reducerea birocrației în elaborarea actelor normative; încurajarea folosirii biotehnologiilor; modernizarea și extinderea sistemului de irigații; o documentare mai amplă privind problemele din agricultura României și notificarea lor la Comisiile europene; definitivarea legislației privind Camerele Agricole și a fondurilor mutuale; limitarea suprafețelor de teren înstrăinate și reglementarea vânzărilor de teren străinilor; încurajarea exploatațiilor agricole de orice dimensiune, care pot produce plus valoare; modificarea Codului fiscal care îngreunează activitatea agricolă; priorități de valorificare a producției interne, prin lanțurile de magazine cu capital străin; interzicerea exportului de profit realizat în agricultura României; impozitarea tuturor firmelor care realizează profituri pe teritoriul țării.

Aceste condiții pot fi realizate relativ simplu, prin înființarea Camerelor Agricole la nivel central și în fiecare localitate, și dacă vor fi cooptați în organigrama acestora, specialiști și fermieri cinstiți, profesioniști, fără implicarea politicului.

 

 

Lasă un comentariu