GUSTĂRILE, BENEFICII SAU RISCURI PENTRU COPII?

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern din Illinois, citați de descopera.ro, susțin că, dacă părinții încearcă să îi convingă pe copii să mănânce fructe și legume, spunându-le că sunt bune pentru sănătate, copiii sunt mai înclinați să refuze aceste alimente.

“În timpul studiului nostru, am citit în fața a două grupuri de copii, cu vârsta cuprinsă între trei și cinci ani, o poveste despre o fetiță care obișnuia să mănânce la gustare biscuiți sau morcovi.

Copiilor din primul grup li s-a spus că gustarea pe care o mănâncă fetița o ajută pe aceasta să crească puternică sau să învețe, în timp ce copiilor din al doilea grup nu li s-a spus nimic despre beneficiile respective. Ulterior, copiii din ambele grupuri au primit gustarea și am observat că acei copii care nu au primit niciun mesaj despre mâncare au mâncat mai mult decât cei din celălalt grup.

Acest lucru se întâmplă deoarece copiii cred că alimentele despre care li se spune că sunt sănătoase au un gust neplăcut, astfel încât am concluzionat că cea mai bună idee este de a oferi mâncare copiilor fără niciun comentariu despre cât de sănătoasă este aceasta.

Prin urmare, acele companii care promovează produsele alimentare ar putea folosi aceste rezultate pentru a se concentra mai mult pe experiența pozitivă de a consuma produsul respectiv decât pe beneficiile sale pentru sănătate. În plus, părinții care se străduiesc să îi determine pe copii să mănânce mai sănătos ar putea, pur și simplu, să le servească mâncarea fără să le spună nimic despre acest lucru sau să le spună copiilor cât de gustoasă este mâncarea.

Poate că posibilitatea de a-și lua singur o gustare va face copilul mai independent, dar este un lucru benefic pentru alimentația sănătoasă și prevenirea efectelor negative pe termen lung?

Conceptul de gustare nu mai seamănă cu cel din trecut, iar în prezent, copiii apelează mult mai des la acest obicei. Există numeroase situații în care cei mici își petrec toată ziua într-un lung șir de gustări, depășind astfel totalul de calorii necesar și favorizând obezitatea sau alte afecțiuni cronice. Dacă va lua câte o gustare foarte des, copilul nu va mai fi tentat de mesele principale și ar putea chiar să sară peste ele sau să mănânce foarte puțin pentru că, oricum, nu îi este foame.

Unul dintre principalele inconveniente legate de crearea unor gustări pe care copilul și le poate lua singur din frigider este faptul că reclamele prezintă alimente porționate, care sunt opțiuni distractive, dar nu conțin suficiente vitamine și minerale. Batoanele de cereale, porțiile mici de piure sau suc de fructe ori pungile cu gramaj redus de covrigei și biscuiți sunt, în primul rând, surse de zahăr și sodiu. Nu este nicio problemă dacă sunt consumate ocazional de copii, dar în momentul în care au acces nelimitat la ele de-a lungul zilei acestea cresc riscul să evite friptura slabă și legumele, variante mult mai utile pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului.

Spuneți-le copiilor că nu pot lua câte o gustare la orice oră și că trebuie neapărat să le fie foame, nu să mănânce din plictiseală sau când sunt supărați ori îngrijorați. Stabiliți împreună ore clare pentru fiecare gustare, de exemplu la mijlocul dimineții și la ora 17, momente în care copilul poate alege un singur lucru dintre variantele disponibile. De asemenea, trebuie să creați o distanță clară față de mesele principale pentru a vă asigura că va mânca alimentele utile pentru el.

Pentru a avea la îndemână variante sănătoase pentru gustări, frigiderul trebuie să conțină pungi cu morcovi proaspeți, recipiente mici cu iaurt, brânză dietetică, suc de mere neîndulcit, ouă fierte (care se combină foarte bine cu parmezanul ras), struguri, brânză feta, felii de cartofi fierți (ușor de combinat cu nuci și semințe de floarea soarelui crude) și pâine.

Pentru a accepta gustările sănătoase, copilul ar trebui încurajat să te ajute la realizarea lor, astfel încât să nu mai aibă sentimentul că i se impune să mănânce numai anumite alimente”, ne sfătuiesc oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu