ZILELE ANDREI ȘAGUNA, EDIȚIA A XXVII-A - O VALOROASĂ MANIFESTARE DE CULTURĂ ȘI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ (I)

Distribuie pe:

Ediția din acest an a Zilelor Andrei Șaguna, eveniment organizat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita cu sprijinul Guvernului României, prin programul său bogat și variat, a asigurat elemente de continuitate, cât și unele noutăți. Astfel, în cadrul manifestărilor desfășurate în perioada 27-28 iunie a. c., tematica primului simpozion a fost dedicată evenimentelor istorice care au avut loc între 1 Decembrie 1918 și 4 iunie 1920, respectiv România, pavăză în calea pătrunderii bolșevismului spre Europa, iar apoi a avut loc dezbaterea Noi cercetări privind istoria românilor din sud-estul Transilvaniei în cadrul Colocviului național al Grupului de cercetare “I.I. Russu” pentru studiul sud-estului Transilvaniei, ediția a XI-a, și simpozionul cu tema Pagini de istorie și cultură românească.

În cuvântul de binecuvântare rostit de PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și în salutul adresat participanților de către Prefectul județului Covasna, Sebastian CUCU, au fost remarcate importanța și valoarea acestor manifestări cultural-științifice, conținutul ideatic și mesajul celor peste 20 de volume și publicații prezentate și al expozițiilor documentare, adresându-se cuvinte de apreciere și mulțumire tuturor participanților, sosiți din întreaga țară.

În acest context, a fost subliniată importanța reeditării unor lucrări de referință pentru istoria locală, regională și națională, precum: Românii și secuii, de Ion I. Russu, ediția a II-a, ediție îngrijită și prefațată de Ioan Lăcătușu și Vasile Lechințan, Cuvânt înainte la ediția a II-a de Ioan Opriș, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2019, tipărită cu sprijinul TipoMoldova Iași, director Aurel Ștefanachi, și Originea secuilor și secuizarea românilor, de Gheorghe Popa-Lisseanu, Editura Saeculum I.O., București, 2019, ediție îngrijită și prefațată de I. Oprișan, după ce în aprilie a.c. a fost reeditată lucrarea Românii din scaunele secuiești în antroponimele din conscripții. Scaunele Ciuc, Giurgeu, Cașin (1567-1850), de Ioan Ranca, lucrare editată de Asociația Ștefadina, cu o prefață de Cosmin Luncaciu.

Un punct distinct l-a constituit prezentarea Colecției România. Marea Unire 1918-2018, 100 de cărți, Ioan Scurtu - coordonator, Editura TipoMoldova, și a proiectului editorial Mihai Eminescu. 170 de ani de la naștere (1850-2020), a aceleiași edituri, descrise de Aurel Ștefanachi, directorul editurii și a volumelor Basme fantastice românești XII. Străvechi povești extraordinare păstrate de românii din Covasna și Harghita, Editura Vestala, București, 2018, de dr. I. Oprișan, I.G. Bibicescu - Om al cetății și folclorist în corespondență și documente, ediție de documente, note și indici, alcătuită de George Sorescu și Tudor Rățoi, Editura Didahia, Severin, 2019 (lucrare care cuprinde și studiul referitor la activitatea folcloristului I.G. Bibicescu în sud-estul Transilvaniei) și a volumului semnat de Corina Bărăgan-Sporea, intitulat Sita Buzăului în timpul Primului Război Mondial, apărut la Editura Eurocarpatica, cu o prefață de dr. Ioan Lăcătușu.

Tot în acest cadru, a fost lansată publicația Acta Carpatica, nr. 5/2018, anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei, volum de 885 de pagini, apărut cu sprijinul financiar al Guvernului României, după ce primele patru numere ale anuarului au fost finanțate de SC Ștefadina. Totodată, au fost lansate valoroase anuare, dicționare și volume, majoritatea consacrate Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Din rândul noutăților, au fost evidențiate noile contribuții la cunoașterea istoriei și culturii românilor din sud-estul Transilvaniei, realizate prin obținerea titlului de doctor în științe a pr. Laurențiu Panciu, secretarul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, cu lucrarea Bisericile românești din Județele Ciuc, Odorhei și Treiscaune (azi Covasna și Harghita) în perioada 1918-1945, finalizarea studiilor doctorale de către pr. Marius Banciu, de la parohia Sărmaș, cu lucrarea Românii din județele Ciuc, Odorhei și Treiscaune și Marea Unire, continuarea studiilor doctorale de către pr. Florin Vatamanu de la parohia Gheorgheni, pr. Nicu Lazăr din Vama Buzăului și prof. Attila Lazar din Bod. Cu acest prilej, au fost adresate sincere felicitări domnului Mihai Nicolae, managerul Societății Ștefadina, din București, pentru obținerea titlului de doctor în istorie, cu o valoroasă lucrare intitulată Integrarea Arhivelor Statului în sistemul instituțional al României contemporane, teză care constituie o încununare firească a rezultatelor de excepție și noutăților introduse în teoria și practica arhivistică românească, de una din cele mai performante companii specializate în managementul documentelor, prelucrarea și depozitarea arhivei, din România postdecembristă, respectiv Ștefadina Comserv SRL.

Anul acesta, Premiul I.I. Russu a fost acordat unor distinși cercetători, colaboratori apropiați ai cercetătorilor din zonă, respectiv pr. dr. Florin Șerbănescu, dr. Ioan Oprișan și muzeografului Mircea Sfârlea din București, dr. Vasile Lechințan din Cluj-Napoca și publicistei Coralia Matea din Târgu-Mureș, tuturor adresându-li-se sincere mulțumiri pentru tot ceea ce au făcut și fac pentru cunoașterea istoriei, culturii și spiritualității românești din județele Covasna și Harghita.

Asistența a fost informată despre faptul că, la Editura Eurocarpatica, sunt în curs de editare trei albume referitoare la patrimoniul cultural românesc din județele Covasna și Harghita, lăcașurile de cult ortodoxe și personalitățile românești din cele două județe, la care se adaugă reeditarea volumului Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita, trei volume omagiale, în colecția Profesioniștii noștri, dedicate istoricilor Ion Giurcă, Virgil Pană și Vasile Lechințan și, în pregătire, încă două volume, în aceeași colecție, consacrate istoricilor Petre Țurlea și Mihai Racovițan. Prin volumele colecției Profesioniștii noștri sunt cinstiți toți cei care au fost și sunt alături de cercetătorii locali, în cercetările din domeniul arhivisticii, istoriei și culturii tradiționale din Transilvania. Se are în vedere și editarea Cronicii Parohiei Ortodoxe Bățanii Mari, de pr. Ioan Garcea, și reeditarea lucrării Depresiunea Întorsurii Buzăului, de Emil Micu, Laurențiu Someșan și Vasile Pop - lucrări incluse în proiectele dedicate Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), declarat de Patriarhia Română.

(Va urma)

Lasă un comentariu