SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN (SCJ) MUREȘ A ANUNȚAT DESFIINȚAREA SINGURULUI COMPARTIMENT PENTRU TRATAREA ARȘILOR DIN JUDEȚ!

Distribuie pe:

Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș a anunțat desființarea singurului compartiment pentru tratarea arșilor din județ pe motiv că instituția sanitară nu s-a adaptat cerințelor Ordinului Ministrului Sănătății nr. 476 din 2017 pentru tratamentul și îngrijirea pacienților cu arsuri de gravitate redusă, în locul acestuia fiind înființat un compartiment de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, cu specializare pe reconstrucție mamară.

Personalul medical specializat care lucra pe partea de arși acuză conducerea SCJ Mureș că, timp de doi ani, nu a investit nimic pentru conformarea compartimentului la normele prevăzute în Ordinul 476/2017, iar în cele din urmă a decis înființarea unui compartiment de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, cu specializare pe reconstrucții mamare, în condițiile în care mai există o astfel de secție la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș.

Medicii și asistentele de la fostul compartiment de arși susțin că nu înțeleg rațiunea pentru care conducerea SCJ Mureș a optat pentru o astfel de specializare, în condițiile în care la secția similară de la SCJU Târgu Mureș se fac cel mult 5-6 reconstrucții mamare pe an, pe când fluxul de pacienți cu diferite arsuri este destul de mare, cel puțin 120 de pacienți pe an, atât în ambulatoriul de specialitate, cât și pe internările de zi și pe cele continue.

De cealaltă parte, managerul SCJ Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, a declarat, pentru AGERPRES, că spitalul nu a putut îndeplini condițiile prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 476/2017 privind tratamentul și îngrijirea pacienților cu arsuri de gravitate redusă și că, în perspectivă, la Târgu-Mureș va fi construit un centru de arși, pentru care ar exista finanțare, dar încă nu a fost identificat un teren.

“În primul rând, acest compartiment nu era exclusiv pentru arși, era un compartiment de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și arși. Ulterior, în 2017 a apărut un ordin al ministrului Sănătății, care definea foarte bine secțiile de arși, centrele de arși, mai ales după accidentul de la Colectiv. Dar trebuia să îndeplinească standarde, lucru pe care spitalul nostru nu îl putea îndeplini și nici în perspectivă nu se putea face, ca dovadă că la nivelul Ministerului Sănătății s-a luat decizia ca să construim un centru de arși la Târgu-Mureș, conform standardelor actuale, care înseamnă foarte multe investiții și condiții speciale pentru arși. Noi putem trata ca și într-o secție de chirurgie, conform ordinelor în vigoare, bolnavul cu arsuri mai mici de 10% din suprafață și mai mici de 2% profunzime, cu excepția feței, mâinilor, organelor genitale, căilor aeriene superioare sau suspiciuni de arsuri chimice, electrice și alte substanțe. Din acest motiv, un compartiment, sau mai bine-zis paturi pentru arși noi nu putem asigura și nu își poate nimeni asuma o responsabilitate de a trata un ars (...) Sigur că personalul rămâne pe loc, nu este nicio problemă, numai că nu mai tratăm arșii mai mari de gradul 1/2 și 10% din suprafață. Nu înțeleg ce alarmare a fost”, a arătat dr. Gârbovan.

Managerul SCJ Mureș susține că niciun spital din țară nu are spațiile prevăzute de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 476 din 2017 și că nici spitalul său nu își mai asumă îngrijirea pacienților cu arsuri grave.

“Când se va face acel centru de arși vor fi și paturi pentru arși”, a susținut dr. Ovidiu Gârbovan, care a precizat că, în cazuri deosebite, se va recurge la procedura standard, aceea de a anunța Bucureștiul, și se vor acorda primele îngrijiri până se va elibera un pat la Centru de Arși din capitală sau până se va face transferul în străinătate.

Medicii specializați în arsuri susțin că procedura de transfer este foarte greoaie și pune în pericol viața pacienților arși, ultimul caz, transferat la București în data de 9 iulie, fiind cât se poate de elocvent.

Aceștia susțin că un pacient cu arsuri grave, survenite în urma unui accident de muncă petrecut la Târgu-Mureș, a ajuns abia după o săptămână la București fiindcă doar atunci s-a eliberat un pat, după ce a stat câteva zile la SMURD Târgu-Mureș într-o boxă, apoi transferat în stare gravă la ATI de la SCJ Mureș, în acest interval victima contactând o infecție cu acinetobacter, iar starea sa s-a agravat.

Managerul SCJ Mureș a arătat faptul că ultimul pacient cu arsuri grave a stat o săptămână la Târgu-Mureș a fost din cauza lipsei de locuri de la centrele de arși din țară.

“Sunt puține și așa câte sunt. Un ars necesită spitalizare îndelungată și nu a fost loc, și atunci când a fost loc ni l-au preluat (...) Orice ars este infectat de la început, el nu mai are capacitatea de a se apăra, fiindcă pielea este un organ de a ne apăra de aceste bacterii. Explozia a avut loc într-un mediu insalubru. Pacientul a fost adus la UPU SMURD, unde a stat 3-4 zile. Principala complicație a arsului este infecția, tocmai de aceea trebuie să avem o procedură specială pentru arși, cu personal supracalificat și infrastructură, în primul rând. Despre asta vorbim în România la ora actuală (...) Pentru a nu pune în pericol viața bolnavului și a scurta acest timp, tocmai din cauza aceasta sunt acele proceduri, se anunță la București, se găsește un loc într-un centru de arși, până atunci noi suntem obligați să asigurăm primele îngrijiri. Bolnavul este pe primul loc, nu orgoliul profesional sau interesele personale de obținere a unui spor (...) Ultimul pacient care a fost preluat de Spitalul de Arși din București era cu arsuri de căi superioare și arsuri pe față, membrele superioare, care a fost introdus la noi, în acest compartiment, ca prim-ajutor. Conform ordinului, acest pacient s-a transferat la Spitalul de Arși din București pentru îngrijiri de specialitate”, a spus dr. Gârbovan.

Medicii susțin că, de mai mulți ani, au solicitat ultimilor doi manageri ai SCJ Mureș să investească în îmbunătățirea condițiilor pentru tratarea pacienților arși, dată fiind adresabilitatea crescută, însă au impresia că intenționat domeniul respectiv a fost ignorat.

Personalul medical specializat în îngrijirea pacienților arși a primit o înștiințare scrisă potrivit căreia, prin Dispoziția 826 din 7 mai 2019, Consiliul Județean Mureș, în subordinea căruia se află spitalul, a aprobat structura organizatorică și organigrama SCJ Mureș și că astfel “Compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și arși” se modifică în Compartiment de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă”, începând din data de 1 iunie 2019. Salariații SCJ Mureș au angajat un apărător și au deschis o serie de acțiuni în instanță împotriva conducerii spitalului (sursa și foto - agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu