MIRCEA GEOANĂ A FOST NUMIT SECRETAR GENERAL ADJUNCT AL NATO

Distribuie pe:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să-l numească pe Mircea Geoană în funcția de adjunct al secretarului general, informează un comunicat postat miercuri pe site-ul NATO. El își va ocupa postul la jumătatea lui octombrie 2019.

El o va înlocui în funcție pe Rose Gottemoeller din SUA, care ocupa această poziție din octombrie 2016.

“Sunt fericit să anunț numirea lui Mircea Geoană în funcția de adjunct al secretarului general. El este un avocat devotat al legăturii transatlantice și va aduce experiența sa îndelungată, ca om de stat și diplomat, acestui post. El va fi primul român care va deține această poziție de rang înalt”, a declarat Stoltenberg, citat în comunicat.

“Îi sunt foarte recunoscător lui Rose Gottemoeller. Aptitudinile ei diplomatice și expertiza ei în securitate politică au fost de neprețuit pentru Alianță, într-un context în care NATO continuă să se adapteze la un mediu de securitate mai impredictibil”, a adăugat el.

Site-ul NATO reamintește că Mircea Geoană este fost președinte al Senatului României și că a deținut funcțiile de ministru de externe și ambasador al României în SUA. De asemenea, Geoană este fondatorul și președintele Institutului Aspen din România.

Până în prezent, cea mai înaltă funcție a unui român în cadrul NATO a fost cea de asistent al secretarului general al NATO, ocupată în perioada 2013-2017 de Sorin Ducaru, care a exercitat rolul

de șef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente.

 

Geoană, după ce a fost desemnat secretar general adjunct NATO: O recunoaștere a contribuției României în cadrul Alianței

Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că este mândru că a fost desemnat ca următor secretar general adjunct al NATO, poziție ce reprezintă, în opinia sa, o recunoaștere a “importantei” contribuții a României în cadrul Alianței.

“Sunt mândru să fiu desemnat de către secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul secretar general adjunct. Este, deopotrivă, o uriașă provocare și o oportunitate de a reprezenta interesele Alianței noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetățeni. De-a lungul carierei mele diplomatice și politice am promovat legătura transatlantică și integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziție-cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importantei contribuții a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susținerea politică și instituțională transpartinice de care s-a bucurat candidatura mea”, a scris Geoană, pe Facebook.

Lasă un comentariu