MUNICIPIUL SIGHIȘOARA ANUNȚĂ ÎNCEPEREA FESTIVALULUI SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, EDIȚIA A XXVI-A, 26-28 IULIE 2019

Distribuie pe:

Festivalul ,,Sighișoara Medievală'' este organizat de Municipiul Sighișoara și are ca organizator artistic Societatea Cultural Artistică de Tineret Concret, inițiator al acestuia, evenimentul fiind plasat sub Înaltul Patronaj al Principesei Margareta, Custodele Coroanei României.

Sighișoara Medievală este prima manifestare de gen din România la care participă peste 250 de artiști și redactori din Ungaria, Ucraina, Italia și România, ce vor susține peste 120 de activități medievale.

Cel mai important festival medieval apărut în anul 1992, care prezintă viața civilă și militară a secolelor XIII-XVII, își deschide porțile în perioada 26-28 iulie 2019.

Tema festivalului de anul acesta este ,,Misterul medieval'', făcând referire la formele teatrale apărute în Evul Mediu cu acceptul bisericii.

Și anul acesta, publicul pasionat de medievalism, de incursiuni în timp va avea ocazia să vadă și să participe în mod direct la un bogat program cu multe activități inedite, concerte pe scenă și stradale, demonstrații militare, reconstituiri istorice ale unor evenimente militare pedestre și ecvestre, spectacole de teatru medievale, de commedia dell'Arte, jonglerii, dansuri medievale, magie și ateliere artistice și de mânuire a armelor medievale.

Evenimentele se vor desfășura în cinci tabere (Tabăra Atelierelor de lângă Turnul Cizmarilor, Tabăra Cavalerilor de lângă Biserica Mănăstirii, Tabăra Comedianților din Piața Rățuștelor, Tabăra Meșteșugarilor din jurul primăriei, Arena Cavalerilor din Piața Sigma), 2 spații interioare (Turnul Fierarilor - un Turn al Artelor, Sala Sander), plus Piața Mare a Cetății, unde se găsește și scena principală. Printre artiștii participanți vor fi actorii Eugenia Șerban, Cosmin Sofron, Gabriel Apostol, Trupele de muzică SPIRITUAL SEASONS din Ucraina, ANNO MUSICA din Ungaria, SPECIMEN TEATRO din Italia, CIMPOIERII de Transilvania și TRUVERII din Romania, dintre cei mai importanți lăutiști din țară: Caius Hera, Cristi Lazăr, Nicolae Szekely, Companii teatrale precum Skepsis din Alba Iulia, Studio 24 din București și, nu în ultimul rând, ordine militare din Mediaș, Cluj Napoca, Brașov, București, Artgotica din Sibiu, cu jonglerii cu steaguri, și Nosa din Bistrița, cu dansuri medievale. Proiecția video de pe Turnul cu ceas va închide această ediție.

Așa cum spune regizorul artistic al acestei ediții, Mihai Serghei Todor, “totul a pornit din pasiunea pentru arta evului mediu, o artă fascinantă a lumii, uitată de societatea contemporană și de generațiile grăbite cu care ne confruntăm. Arta evului mediu este una fascinantă, făcând referire la modul de trai, la meseriile pe care le aveau oamenii, cum se distrau aceștia, dar și la bătăliile care aveau loc”.

“Sighișoara medievală” este prima manifestare cultural-istorică din România, unde sunt consolidate și promovate tendințele Evului Mediu atât ca artă, ca viață socială, dar și din punct de vedere militar, prezentând viața și activitatea oamenilor din secolelor XIII-XVI. (sighisoara.org)

Lasă un comentariu