STATUTUL POLIȚIȘTILOR DE PENITENCIARE, PROMULGAT

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind statutul polițiștilor de penitenciare.

Legea prevede schimbarea denumirii de “funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciare” cu cea de “polițist de penitenciare”.

Actul normativ stipulează că polițiștii de penitenciare sunt debutanți sau definitivi.

“Polițiștii de penitenciare debutanți sunt persoanele care ocupă, în urma concursului sau examenului, o funcție publică în sistemul administrației penitenciare, până la definitivare”, se arată în textul actului normativ.

Potrivit proiectului, “funcțiile de conducere vacante din poliția penitenciară se pot ocupa prin concurs, doar dintre ofițerii de poliție penitenciară în activitate și care au avut prima încadrare în funcția de ofițer”.

O altă prevedere a actului normativ stabilește că “polițiștii de penitenciare cărora nu li s-a acordat locuință și care nici ei și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au în proprietate o locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere”.

De asemenea, “în situația inexistenței unui fond locativ corespunzător în localitatea unde își desfășoară activitatea, contractul de închiriere poate avea ca obiect o locuință situată într-o localitate aflată la o distanță de maximum 70 km, în cazul în care nici polițistul de penitenciare și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au în proprietate personală o locuință în acea localitate sau în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă”.

“Polițiștii de penitenciare care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie (...) și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut (...), dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate. Dreptul prevăzut se menține în cazul transferului sau încadrării funcționarilor publici cu statut special într-o altă instituție din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională”, se mai arată în proiect.

 

Lasă un comentariu