CUM TRĂIESC ȘI CE FAC BOGAȚII LUMII CU BANII?

Distribuie pe:

Despre bogații lumii s-a scris și s-a vorbit mult. Ei sunt continuu în centrul atenției opiniei publice și mai ales a mass-mediei de pe glob. Curiozitatea noastră, a oamenilor de rând, este mare și dornică să afle cum și unde trăiesc, cum și ce fac cu banii, cu cine și unde își petrec concediul, mai exact vacanțele de afaceri, cum își sporesc milioanele și ultrabogații miliardele de dolari sau euro?!

Aceste amănunte sunt mereu în mintea tuturor, cu atât mai mult cu cât trăim în vremuri tulburi, greu de înțeles, mai ales din punct de vedere economic, geopolitic, să nu mai vorbim despre transformările climatice, despre poluare, încălzire globală și catastrofele provocate de aceasta la scară mondială. Informațiile negative, pesimiste sunt la ordinea zilei, iar “experți” ne bombardează cu previziuni negre - crize economice și financiare, demografice și mai ales cu lipsa de alimente și apă potabilă, neuitând să ne servească, în final, sfârșitul lumii - apocalipsa pe pământ. Ne mai servesc pe lângă crize, recesiuni și războaie (regionale și locale sunt destul de multe în Africa și Asia, în zona arabă, mocnesc și prin zona europeană, în jurul României), schimbări de granițe prin crearea de regiuni autonome și chiar de state noi desprinse din țări până mai de curând stabile, exemplu Spania cu a ei Catalonia.

În ciuda acestor frământări globale care nu prevestesc liniște și pace pe pământ, lumea bogaților și ultrabogaților pare ruptă de realitate, ea crește, ignorând problemele globale, sărăcia în care trăiesc miliarde de oameni, bolile necruțătoare de care suferă, mai ales copiii care mor cu milioanele din lipsă de hrană, apă și medicamente.

“Un studiu realizat de Wealth-X privind situația ultrabogaților de pe glob arată că în anul 2017, în timp ce noi eram cu ochii pe războaiele comerciale sau pe tensiunile iscate la nivel internațional, numărul celor cu averi de peste 30 de milioane de dolari a crescut cu 12,9% față de anul precedent. Astfel, numărul ultrabogaților lumii a ajuns la 255.810 persoane, de unde concluzia studiului că vremurile în care trăim sunt foarte propice pentru înmulțirea averii și a creșterii bogăției.

Și România are 202 bogați cu o avere între 30 și 57 de milioane de euro, între care unul cu o avere de peste 1 miliard de euro, conform Top 300 întocmit de revista “Capital”, în 2018.

Averea totală a multimilionarilor lumii se ridică la peste 31 de mii de miliarde de dolari, în creștere cu peste 16% față de anul 2016, cea mai mare creștere înregistrându-se în rândul averilor deținute de bogații din Asia (peste 26%). Acest lucru a determinat și o schimbare de podium în ceea ce privește orașele în care trăiesc cei mai mulți milionari, Hong Kong reușind pentru prima dată să detroneze metropola “clasică” a bogaților - New York. Astfel, noua capitală a bogăției găzduiește peste 10.000 de multimilionari, la o populație de doar 7,5 milioane de locuitori”, se arată în studiul menționat în revista “Capital”.

Totuși, SUA rămâne zona unde s-au adunat marile averi ale lumii. De fapt, cinci mari orașe americane sunt prezente în topul cu cei mai mulți milionari, este vorba de New York, Los Angeles, Chicago, San Francisco și Washington DC. Faptul că bogăția face casă bună cu Statele Unite ale Americii, este demonstrat de cifre care arată că 35% din totalul ultrabogaților se află într-un oraș american. “Numărul total al persoanelor care dețin o avere de peste 30 de milioane de dolari din SUA fiind de 90.440 de oameni. Averea totală a milionarilor de pe teritoriul american se ridică la importanta sumă de aproape 11.000 de miliarde de dolari”.

Din studiul Wealth-X rezultă că pe glob sunt peste 22 de milioane de milionari în dolari. Dacă toți aceștia ar locui în aceeași țară ar fi ca număr cu o populație aproximativ egală cu a României.

Averea totală a acestor milionari este de peste 91 de mii de miliarde de dolari, mai exact de aproximativ cinci ori Produsul Intern Brut al SUA. Suma respectivă a averilor milionarilor din lume continuă să crească. În anul 2017, averea totală a bogaților lumii a crescut cu peste 16%. De subliniat e faptul că doar 1% dintre milionarii lumii au o avere de peste 30 de milioane de dolari, în timp ce 88% dintre ei au o avere cuprinsă între unu și cinci milioane de dolari.

Noi, cei mulți, care suntem fericiți dacă avem o mie sau câteva sute de dolari, euro sau lei, sau de cât ne este salariul sau pensia, ne întrebăm ce fac ultrabogații cu atâția bani? Răspunsul e că milionari investesc cea mai mare parte a banilor, nu-i țin într-un cont în bancă sau pe card bancar. Studiul Wealth-X arată că ultrabogații au averile - banii în structuri-investiții diversificate, încât o eventuală criză sau scăderea acțiunilor la bursă să-i ferească de pierderi mari. Din studiul menționat rezultă că, “proporția medie a averilor ultrabogaților este de aproximativ 35% în bani cash, urmată de portofoliul de acțiuni în companii private (circa 32%), iar peste un sfert în acțiuni la companii listate la bursele din lume. Important de menționat e faptul că doar 6% (pe ultimul loc) din banii bogaților sunt băgați în imobiliare, iahturi, avioane, mașini, bijuterii sau tablouri”. Studiul mai arată că din cei peste 255 de mii de multimilionari ai lumii, doar 10.000 au donat sume de peste cinci milioane de dolari unor activități caritabile. Majoritatea celor care donează bani pentru astfel de activități sunt bărbați trecuți de 65 de ani, mai ales cei care și-au făcut averile cinstit, prin forțe proprii. Cei care au moștenit averile nu sunt prea generoși să facă o faptă bună și nici cei în floarea vârstei.

În concluzie, ultrabogații lumii sunt preocupați, mai ales, să-și sporească averile, și în timpul unor evenimente neprevăzute, nu să le risipească pe plăceri extravagante, cu foarte mici excepții.

 

 

 

Lasă un comentariu