PROIECT: POPRIRE PE CONTURI, DOAR LA RESTANȚE DE PESTE 2.000 DE LEI!

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prevede, într-un proiect de ordin, noi plafoane privind datoriile pentru care nu va mai pune poprire pe conturi, în cazul persoanelor fizice această sumă crescând de la 100 lei la 2.000 lei.

“În cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligațiilor fiscale (bugetare) restante crește de la 100 lei la 2.000 lei. Astfel, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înființează poprirea crește de aproximativ 4 ori față de numărul celor care se încadrează în plafonul existent, aceștia înregistrând obligații restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 milioane lei. În prezent, ANAF scutește conturile românilor de popriri numai pentru datorii mai mici de 100 de lei. Prin creșterea plafoanelor obligațiilor fiscale restante pentru care nu se înființează de îndată poprirea bancară, se are în vedere să nu le fie afectate, contribuabililor disponibilitățile bănești pentru creanțe nesemnificative.

ANAF crește, de asemenea, plafonul datoriilor restante și pentru firme, pentru care nu mai pune poprire, astfel:

a) în cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili, plafonul cuantumului obligațiilor fiscale (bugetare) restante crește de la 3.000 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înființează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 100 mari contribuabili, al căror cuantum total al obligațiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 milioane lei;

b) în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul cuantumului obligațiilor fiscale (bugetare) restante crește de la 1.500 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură și pentru această categorie de contribuabili, se dublează numărul celor pentru care nu se înființează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al căror cuantum total al obligațiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 118,9 milioane lei;

c) în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligațiilor fiscale (bugetare) restante crește de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei. Prin această măsură, numărul de contribuabili mici crește de aproximativ 2,5 ori față de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligațiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1.445,6 milioane lei”, se arată în proiect.

Lasă un comentariu