“PAZA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA:” BAGAJUL PENTRU CAZURI DE URGENȚĂ

Distribuie pe:

Un cutremur, un incendiu, o inundație sau chiar o alunecare de teren îți pot distruge agoniseala de-o viață, într-o clipită. În astfel de situații limită, încerci disperat nu să îți salvezi bunurile, ci propria viață. Apoi, după ce urgia a trecut, îți dai seama că nu ai mai rămas cu nimic...

Nu mai ai banii puși deoparte “la saltea”, nu mai ai actele casei, polițele de asigurare, bijuteriile valoroase, nu mai ai haine decât cele de pe tine. Nici telefon nu mai ai să suni pe cineva drag. Nu mai ai cheile de la mașină, talonul, permisul, diferite alte documente și contracte.

Pentru astfel de situații în care suntem obligați să ne salvăm viața, specialiștii ne recomandă ca fiecare dintre noi să aibă pregătit un bagaj pentru cazuri de urgență, pe care să îl ia în spate din fugă și să plece.

Cel mai potrivit, un rucsac

Bagajul de urgență ar trebui să fie un rucsac prevăzut cu multe compartimente și buzunare sau o geantă de dimensiuni mai mari, care să poată fi cărată în spate. Este recomandat ca bagajul de urgență să fie ținut undeva lângă ușa de la intrarea în locuință, pe raftul unui dulap sau în vreo cămară aflată pe hol.

Bani pentru zile negre

Specialiștii ne sfătuiesc și în privința a ceea ce trebuie să conțină un rucsac pe care îl iei în spate și să fugi.

În cazul în care nu îți păstrezi economiile într-un cont bancar și ții banii în casă, s-ar putea să nu mai ai timp să îi iei cu tine dacă te grăbești să ieși pe ușă. Așa că, în bagajul pentru situații de urgență ar trebui să păstrezi o anumită sumă de bani, dacă nu cumva chiar toate economiile. Și cardurile bancare pot fi păstrate aici. Te vor ajuta să scoți bani din cont și să te descurci până primești ajutor de la rude, prieteni sau autorități. Imaginează-ți că îți ia foc locuința. Banii te vor ajuta să te cazezi măcar o noapte la un hotel.

Acte importante

Foarte important este actul de proprietate al locuinței, pentru că acesta reprezintă dovada faptului că tu ești proprietarul de drept al imobilului.

Importante sunt și actele mașinii. Este vorba despre permisul de conducere, despre talon, din care ar trebui să avem cel puțin câte o copie. De asemenea, ne sunt utile și alte documente, cum ar fi contractul de vânzare-cumpărare al autoturismului, cartea mașinii, polițele de asigurare și, desigur, o dublură a cheilor.

Nu uita să pui în bagajul de urgență copii după cartea ta de identitate, dar și a tuturor membrilor familiei, certificatul tău de naștere, dar și al tuturor membrilor familiei, fie în copie, fie în original, certificatul de căsătorie sau de deces al vreunei rude.

Medicamente vitale

Dacă suferi de boli de inimă, de diabet, ești hipertensiv, dacă suferi de alte afecțiuni care trebuie obligatoriu ținute sub control prin tratament medicamentos, ar trebui să păstrezi medicamentele vitale într-un compartiment al bagajului tău. În caz contrar, fără aceste medicamente, viața ta ar putea fi pusă în pericol. Imaginează-ți că ai tensiunea mărită și nu ai la îndemână medicamentele. Până vin ajutoare va trece ceva timp. Trusa medicală ar trebui să mai conțină șervețele umede, șervețele uscate, pansamente, fașă, comprese sterile, analgezice, spirt, medicamente antiinflamatoare.

Bijuterii și alte obiecte esențiale

Într-o cutie mică sau într-un săculeț din material textil, ai putea păstra bijuteriile familiei sau alte mici obiecte de valoare pe care dorești să le salvezi. În caz de vreo urgență, ai putea să le valorifici și să mai faci rost de ceva bănuți.

De mare ajutor ți-ar putea fi o pătură mai groasă (în cazul în care ai fi nevoit să petreci o noapte sub cerul liber), o sticlă cu apă, lanternă cu baterii funcționale, o agendă mică cu numere de telefon și adrese utile, un telefon cu cartelă.

În alt buzunar al bagajului, ar trebui să păstrezi mai multe conserve cu mâncare. Acestea au un termen de valabilitate foarte îndelungat și nu trebuie să stea la frigider. Alege conserve de legume și evită-le pe cele de pește.

Lasă un comentariu