AUSTRALIA ANUNŢĂ CĂ SUA INTENŢIONEAZĂ SĂ ÎŞI DEZVOLTE INFRASTRUCTURA MILITARĂ DE PE TERITORIUL SĂU

Statele Unite intenţionează să-şi dezvolte infrastructura militară din Australia, imediat ce Congresul va aproba Marinei SUA suma de 211,5 milioane de euro, a declarat ministrul australian de externe, Marise Payne, potrivit Reuters.

Planurile de extindere a prezenţei militare americane în Australia vine în contextul în care aliaţii occidentali au devenit tot mai îngrijoraţi de eforturile Chinei de a-şi creşte influenţa în Pacific.

“Dezvoltarea facilităţilor va sprijini Force Posture Initiatives”, a declarat Payne pentru Sky News, făcând referire la acordurile încheiate în 2011, între SUA şi Australia, pentru a-şi întări relaţia din domeniul apărării.

Respectivele iniţiative prevăd antrenarea a 2.500 de militari ai Marinei SUA în Australia, în fiecare an, şi antrenamente comune regulate între forţele aeriene ale aliaţilor.

Payne nu a precizat ce infrastructură militară intenţionează să construiască SUA, însă companii media australiene au relatat anterior, în această lună, că Washingtonul are planuri pentru un nou port în apropiere de oraşul Darwin, capitala regiunii Teritoriul de Nord din Australia.

Militarii Marinei SUA, desfăşuraţi anual prin rotaţie pentru instruire sunt găzduiţi în prezent la o bază australiană din Darwin.

Lasă un comentariu