RISCUL DE DECES DIN CAUZA BOLILOR NETRANSMISIBILE

Distribuie pe:

În cel mai detaliat studiu global din istorie privind decesele la categoria de vârstă 30 - 70 de ani, provocate de bolile netransmisibile (cancerul, bolilor de inimă, a celor pulmonare și a diabetului), realizat de Organizația Națiunilor Unite (ONU), în colaborare cu cercetători de la Colegiul Imperial, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Alianța NCD - o rețea globală de ONG-uri, se arată că bărbații din Rusia și femeile din Republica Moldova înregistrează cele mai mari riscuri să moară din cauza acestor boli.

Oamenii de știință au analizat numărul de decese cauzate de cele patru boli netransmisibile în 180 de țări, iar studiul, apărut în revista “The Lancet”, a fost citat de dcmedical.ro.

Statele OMS, angajate să reducă mortalitatea cu 25%

În anul 2011, statele membre ale OMS s-au angajat să reducă, până în 2025, mortalitatea din cauza celor patru boli netransmisibile la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani, cu 25%, față de ratele lor din 2010.

Aceste patru categorii de boli sunt, de asemenea, incluse în Obiectivul Dezvoltării Durabile, fiind prognozat ca până în 2030, prin prevenție și tratament, să se reducă cu o treime (33%) mortalitatea prematură datorată lor.

Cele mai mari riscuri, în Africa Subsahariană și Europa de Est

La nivel global, cele mai mari riscuri de deces din cauza bolilor netransmisibile au fost observate în țările cu venituri mici și mijlocii, în special în Africa Subsahariană și, în cazul bărbaților, în Asia Centrală și în Europa de Est.

În Europa, bărbații din Islanda înregistrează cele mai puține decese, în timp ce în Marea Britanie femeile în vârstă de peste 30 de ani au un risc de 9% să moară de la una dintre cele patru boli majore înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani, iar bărbații, un risc de 13%.

În ansamblu, femeile din Spania și Elveția au cele mai mici riscuri să moară prematur, precum și bărbații din Islanda, Elveția, Suedia și Norvegia.

În schimb, bărbații din Asia Centrală (Mongolia, Kazahstan) și Europa de Est (Rusia, Belarus) au cele mai mari riscuri de a muri devreme, la fel și femeile din Africa Subsahariană, Guyana, Afganistan, Yemen și Papua Noua Guinee.

România, în top zece european

România este în top 10 țări din Europa, unde locuitorii, atât femei, cât și bărbați, prezintă riscuri mari să moară înainte de a împlini vârsta de 70 de ani.

În clasamentul european, probabilitatea ca femeile cu vârste între 30 și 70 de ani să moară din cauza bolilor cronice enumerate este de 13,9%. În topul feminin, România ocupă locul 8 din 39 de țări analizate. În topul masculin, bărbații din România au 29,3% riscuri să moară după a 30-a aniversare și înainte de a împlini 70 de ani, țara noastră ocupând locul 10.

Studiul a constatat că, deși mortalitatea datorată bolilor cronice scade, rata de declin variază semnificativ, chiar și în rândul țărilor din aceeași regiune.

Potrivit raportului, se estimează că, la ritmul în care scade mortalitatea datorată celor patru clase de boli cronice, țara noastră va reduce mortalitatea cu 25% față de momentul etalon 2015, abia în 2040, cu 10 ani mai târziu decât trebuia, aceeași tendința lentă observându-se și în alte state.

Se propun măsuri mai dure

Autorii analizei, care cred că acest lucru se poate datora lipsei de îmbunătățire a eliminării factorilor de risc cum ar fi fumatul, consumul de alcool și obezitatea, au făcut apel la factorii de decizie politică să acționeze.

Măsurile pe care ei le sugerează includ introducerea de restricții și taxe mai mari și interzicerea publicității pentru a reduce consumul de alcool și tutun. De asemenea, ei atrag atenția că aceste boli, diagnosticate din timp, sunt tratabile cu succes, așa că trebuie sporite eforturile nu doar spre prevenție, ci și spre diagnostic precoce. 

Lasă un comentariu