CALENDAR APICOL - SEPTEMBRIE 2019

Distribuie pe:

În septembrie, familiile de albine își încep pregătirea pentru iernare, deși primele semne apar la jumătatea lunii august, când trântorii sunt eliminați din stup și se înregistrează o reducere progresivă a puterii familiei, pe fondul lipsei de cules din natură. Cuibul se restrânge pe zona cu puiet, configurându-se viitorul ghem de iernare. Prin intervențiile întreprinse, apicultorul trebuie să stimuleze producerea de albine de iernare și acumularea resurselor de hrană necesare unei bune iernări. În acest sens este important să se evalueze rezervele de hrană și, acolo unde este necesar, să se aplice hrăniri stimulatorii artificiale pentru creșterea de puiet. Este indicat ca hrănirile artificiale de stimulare să nu se facă mai târziu de 20 septembrie, pentru ca noile albine să beneficieze de zborul de curățire înainte de reducerea temperaturilor sub 12 grade C.

Stuparii profesioniști, dar și amatori, vor efectua în această perioadă, următoarele lucrări: revizia generală de toamnă; dimensionarea cuibului în funcție de fagurii ocupați, îndepărtarea fagurilor goi și descăpăcirea după diafragmă a celor cu miere puțină; obligatoriu se va asigura rezerve de hrană de 1,5 -2,5 kg miere căpăcită/fagure, de calitate, în niciun caz miere de mană; schimbarea în cuib a fagurilor mai închiși la culoare, dar nu vechi, pentru menținerea căldurii pe timpul iernii; dacă nu s-a făcut schimbarea mătcilor necorespunzătoare în luna august, să se facă în septembrie; pentru o bună iernare să se asigure în stup o cantitate de 2,5 kg de albine; familiile de albine slabe se vor uni.

De reținut că, hrănirile de stimulare se fac sub formă de sirop, în cantitate de 150-250 ml, la interval de 2-3 zile. Tot în această perioadă se va strâmtora urdinișul, pentru a se evita furtișagul și se vor monta gratiile împotriva șoarecilor. Extrem de importantă este lucrarea de evaluare a stării de sănătate și începerea tratamentelor împotriva Varroa și conservarea fagurilor contra atacului de găselniță.

Având în vedere faptul că în acest an apicol condițiile meteorologice au fost nefavorabile familiilor de albine, se impune o atenție deosebită în pregătirile pentru perioada de iernare.

Lasă un comentariu