DE LA 1 OCTOMBRIE, BACȘIȘUL, ÎNTRE 0 ȘI 15 LA SUTĂ!

Distribuie pe:

Ministrul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect prin care intenționează reglementarea și impozitarea bacșișului, începând cu data de 1 octombrie 2019.

“Bacșișul va fi evidențiat inițial pe o notă de plată, care va fi înmânată clientului. Pe această notă de plată, va exista o rubrică destinată alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit. O noutate este că bacșișul va putea fi cuprins între 0% și 15% din valoarea consumației.

Ulterior, clientul va primi fie un bon fiscal, fie același bon, pe care bacșișul oferit va fi evidențiat. Bacșișul va putea fi oferit și la plata cu cardul sau la plata electronică, nu doar la plata cash, cu numerar. Foarte important de menționat este că bacșișul nu va fi obligatoriu. Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacșișului.

Noile reglementări se aplică în baruri și restaurante. În ceea ce privește livrările la domiciliu, nu este obligatorie trecerea bacșișului pe bon. Sumele provenite din încasarea bacșișului se vor distribui integral salariaților. Acestea vor fi impozitate, iar dările vor fi reținute la sursă, de către angajator, angajații urmând să primească în mână doar suma netă.

Companiile vor trebui să stabilească, printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului, până la 1 octombrie 2019”, precizează MFP în proiectul de act normativ.

*

Practicile europene și mondiale în domeniul reglementării bacșișului arată obiceiuri diferite. Astfel, unele țări, cum ar fi Spania, Bulgaria sau Ungaria nu au nicio reglementare în legislație. Altele, însă, au prevederi în acest scop, potrivit companiei de consultanță Deloitte, citată de mediafax.ro.

În Franța, de exemplu, bacșișul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel încasate de către companii sunt, ulterior, distribuite către angajați, conform legii. În alte state, de exemplu, în Germania, Italia sau Cehia, societățile includ fie în prețul produselor, fie pe un rând separat de pe bon, o “taxă pentru servicii”, cuprinsă între 10%-15% din valoarea notei de plată.

În Elveția, Columbia, Egipt și Bolivia, bacșișul se evidențiază pe nota de plată, dar se obișnuiește și un bacșiș extra.

În țări precum Marea Britanie, Cehia, Croația, Canada, Turcia, Grecia sau Spania, clientul lasă între 10% și 20% din valoarea consumației, iar în Statele Unite ale Americii bacșișul revine angajatorului în totalitate, care decide împărțirea acestuia între personalul de servire și personalul din bucătărie.

Acesta poate însă decide și să îl păstreze integral, iar angajatul are obligația să își declare veniturile din bacșișuri, care sunt taxate cu 8%. În situația în care din salariu plus bacșiș angajatul nu ajunge la un venit de minim 7,25 euro pe oră, angajatorul trebuie să suplimenteze cu bani pentru a îi asigura venitul minim. Tot angajatorul colectează impozitul pe venit, taxa de asigurare socială și taxa medicală pe veniturile din bacșișuri declarate de angajat. 

Lasă un comentariu