ÎN IULIE, ROMÂNIA, CEA MAI MARE RATĂ A INFLAȚIEI DIN UE!

Distribuie pe:

Ultimele date publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că, în luna iulie 2019, prețurile au crescut în ritm accelerat în România, pentru a șaptea lună consecutiv, inflația atingând valori de trei ori mai mari decât media Uniunii Europene (UE).

“România a avut și în luna iulie 2019 cea mai mare rată anuală a inflației dintre statele membre ale UE, cu un avans al prețurilor de consum de 4,1%, în creștere față de nivelul de 3,9% înregistrat în luna iunie. Este a șaptea lună consecutivă în care România are cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană.

Dacă în România prețurile de consum au crescut comparativ cu luna iunie, rata anuală a inflației în UE a scăzut în iulie 2019, până la 1,4% de la 1,6%, în iunie, în timp ce în zona euro inflația a scăzut până la 1%, de la un nivel de 1,3% înregistrat în luna iunie.

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată anuală a inflației se înregistra în România (4,1%), Ungaria (3,3%), Letonia și Slovacia (ambele cu 3%). La polul opus, țările membre cu cea mai scăzută rată anuală a inflației au fost Portugalia, țară care a înregistrat o inflație negativă de 0,7%, și Cipru, unde prețurile de consum au crescut cu 0,1%, iar în Italia cu 0,3%.

Comparativ cu situația din luna iunie 2019, rata anuală a inflației a crescut în 11 state membre, a rămas stabilă în două state membre și a scăzut în 15 state membre.

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut tarifele la servicii (0,53 puncte procentuale), urmate de prețurile la alimente și țigări (0,37 puncte procentuale)”, arată Eurostat.

Datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în România, rata anuală a inflației a urcat la 4,1%, în luna iulie a acestui an, de la 3,84% în iunie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare, cu 5,15%, a serviciilor cu 4,11% și a mărfurilor nealimentare cu 3,44%.

Lasă un comentariu