75 DE ANI DE LA ELIBERAREA MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Oficialitățile locale și județene, cadre militare active, precum și cele în rezervă și retragere au participat, ieri, 26 septembrie, la ceremonii militare și religioase, cu depuneri de coroane și jerbe de flori, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la tragicele lupte purtate la Oarba de Mureș, respectiv de la eliberarea, în 28 septembrie 1944, a municipiului Târgu-Mureș de sub ocupația trupelor horthysto-fasciste.

Manifestările dedicate acestor momente ale istoriei neamului au fost organizate de Instituția Prefectului - Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș și Primăria orașului Iernut.

Programul evenimentului a debutat la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, acolo unde au căzut 11.000 de militari români, cu o ceremonie militară și religioasă, depuneri de coroane și jerbe de flori. A continuat la Monumentul Ostașului Român din Piața Trandafirilor, depuneri de coroane de flori în memoria ostașilor căzuți în luptele purtate pentru eliberarea municipiului Târgu-Mureș. Apoi, pe esplanada din fața Teatrului Național Târgu-Mureș, ceremonia militară a fost dedicată aceluiași eveniment: eliberarea, în 28 septembrie 1944, a municipiului reședință de județ, Târgu-Mureș.

După alocuțiunile privind semnificația evenimentelor petrecute în urmă cu 75 de ani, a urmat un moment artistic: solista de muzică populară Leontina Pop, membră a Ansamblului Artistic ,,Mureșul”, a interpretat două melodii patriotice, în cadrul celor două ceremonii, iar actorul Nicu Mihoc, directorul artistic al Companiei ,,Liviu Rebreanu” din cadrul Teatrului Național, i-a încântat pe cei prezenți, veniți (chiar dacă a plouat) să-și exprime respectul față de eroii neamului, căzuți pe câmpurile de luptă de pe teritoriul județului Mureș, cu un moment special pregătit.

Detașamentul de onoare a fost unul mixt, compus din militari aparținând structurilor de forțe pentru operații speciale din Garnizoana Târgu-Mureș, alături de efective ale Grupării de Jandarmi Mobile ,,Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș.

În acest an, la ceremonii a participat și o delegație formată din peste 30 de personae aparținând filialei Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, condusă de președintele acesteia, colonelul în retragere Remus Macovei, care au ținut să-și exprime recunoștința în acest fel pentru militarii Diviziei 9 Infanterie Constanța, care au participat la crâncenele lupte de la Oarba de Mureș, preciza Comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș, locotenent-colonel Sergiu-Petru Colceriu.

Lasă un comentariu