PROIECT: NEANGAJAREA PERSOANELOR CU HANDICAP, SANCȚIONATĂ CU PLATA UNOR SUME CĂTRE BUGETUL DE STAT

Distribuie pe:

Deputatul PMP Petru Movilă a depus, la Senat, un proiect de modificare a Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede ca autoritățile publice, persoanele juridice, publice sau private, să plătească lunar către bugetul de stat o sumă care reprezintă salariul de bază minim brut, înmulțit cu locurile de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

“Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru una din următoarele variante:

a) Să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

b) Să plătească lunar către bugetul de stat minim 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar pentru diferența datorată la bugetul de stat să achiziționeze produse și servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap, angajate în unitățile protejate autorizate”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, organizațiile neguvernamentale vor fi incluse în categoria unităților protejate, care pot fi înființate de orice persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat, care angajează persoane cu handicap, cu condiția de a avea minimum 3 persoane cu dizabilități angajate, din care minim 30% normă de muncă din total angajați în cadrul secției.

Lasă un comentariu