PREMIILE NOBEL PENTRU LITERATURĂ

Distribuie pe:

Premiile Nobel pentru Literatură 2018 și 2019 sunt câștigate de Olga Tokarczuk (născută în Polonia) și Peter Handke (născut în Austria), a anunțat, joi, Comitetul Nobel de la Stockholm. Premiile sunt acordate pentru doi ani, după ce anul trecut decernarea a fost amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală care a afectat Academia Suedeză, instituția care desemnează câștigătorii.

Olga Tokarczuk (57 de ani) a fost desemnată câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură 2018. Prestigioasa distincție i-a fost acordată “pentru o imaginație narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă traversarea granițelor ca formă de viață”.

Este cunoscută cititorilor români prin volumele Călătoria oamenilor Cărții (1993), Străveacul și alte vremi (1996), Rătăcitorii (2007). A urmat studii de psihologie la Universitatea din Varșovia, iar din 1997 s-a dedicat scrisului, fiind unul dintre cei mai apreciați scriitori polonezi contemporani, cu o operă care acoperă genuri precum poezia, romanul, proza scurtă și eseul (potrivit informațiilor publicate de Editura Art).

Peter Handke (77 de ani), scriitor și dramaturg, este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2019. Născut în 1942 în Griffen, Austria, Peter Handke trăiește în Chaville, Franța. În motivația acordării premiului, Comitetul precizează următoarele: “pentru o operă influentă care, prin ingenuitate lingvistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane”. Printre titlurile traduse în limba română și semnate de Handke se numără Într-o noapte întunecată ies din casa mea liniștită, Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire, Don Juan (Povestit de el însuși)”.

 Nobelul pentru Literatură este cel mai bine recompensat premiu acordat de Academia Suedeză, fiind în valoare de 9 milioane de coroane. (sursa - edupedu.ro)

Lasă un comentariu