OSEMINTELE REGINEI-MAMĂ ELENA A ROMÂNIEI VOR FI REPATRIATE, PENTRU A FI REÎNHUMATE LA CURTEA DE ARGEȘ

Distribuie pe:

Regina-mamă Elena a fost repatriată vineri pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I, Familia Regală anunțând doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie.

Potrivit unui comunicat al Casei Regale, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române a repatriat sicriul Reginei Elena vineri, la ora 11.00, pe Aeroportul Internațional Otopeni.

La aeroport a avut loc un ceremonial militar și religios, la care au fost prezenți Custodele Coroanei Române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România. Publicul nu a avut acces la ceremonie.

La ora 11.45, cortegiul funerar a plecat de la aeroport spre Palatul Elisabeta, unde sicriul a fost depus în Sala Regilor, între orele 12.00-12.45. Familia Regală s-a rugat la catafalc. La acest moment, publicul a avut acces în fața palatului.

În intervalul orar 12.45-16.00, cortegiul funerar s-a deplasat către Curtea de Argeș, pe ruta Chitila (ora 13.00), Titu (ora 13.45), Găești (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Pitești (intrare în oraș la ora 15,05) și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16.00), precizează sursa citată.

Cortegiul funerar nu s-a oprit de-a lungul călătoriei, dar a încetinit viteza în localități.

Sicriul Reginei Elena a fost depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală la ora 16.45.

Începând cu ora 17.15, publicul a putut să se închine și reculege la catafalc.

Și astăzi, de la ora 8.00 la ora 10.00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Casa Regală precizează că nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi așezate în scuarul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale (de la intrarea în mănăstire). Majestatea Sa Margareta îi roagă pe toți cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea și bunătatea Reginei-Mamă.

Tot azi, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă “Mihai Viteazul”, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

O carte de condoleanțe a fost deschisă încă de vinerea trecută la Palatul Elisabeta și va fi la dispoziția publicului până luni. Condoleanțele pot fi transmise și online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/.

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

 

Lasă un comentariu