CASA MEMORIALĂ “AVRAM IANCU” - ISTORIC

Distribuie pe:

“Casa Iancului” din Târgu-Mureș este cunoscută aproape de toți târgumureșenii, dar cu siguranță că istoricul ei este unul mai puțin știut de publicul larg. Tocmai de aceea, cel mai bine informat om al urbei în domeniul construcțiilor și al istoricului celor mai vechi clădiri din oraș, domnul Ioan Eugen Man, a făcut timp de câteva luni de zile o amplă cercetare a acestui monument arhitectonic. A scotocit în arhive, a cercetat documente de tot felul, a fost în teren, până a reușit să dezlege și să lege coerent firul istoriei acestei construcții, rodul muncii sale fiind cuprins în expunerea susținută miercuri, 23 octombrie, la Casa Memorială “Avram Iancu”, pe care o prezentăm în sinteză.

Actuala clădire a “Casei Iancului” este o primă fostă clădire a Spitalului Comunal, ridicată de municipalitate în anul 1812 în această zonă a orașului, fiind a doua clădire construită în țară în acest scop, după spitalul “Filantropia” din București. În timp, nemaioferind un spațiu corespunzător, s-a construit, în imediata ei apropiere, o altă clădire de spital mult mai încăpătoare, mai bine utilată, prima clădire rămânând în continuare în administrația municipalității. Fiind situată într-un “cartier ceva mai sărac al orașului”, a fost închiriată, în timp, diverselor persoane, cu precădere acelora care lucrau în interesul comunității locale.

În anul 1846, Avram Iancu vine la Târgu-Mureș în calitate de cancelist la Tabla Regească și, împreună cu Papiu Ilarian și cu alți canceliști, stau în chirie la această adresă. La acea vreme, în oraș erau 38 de canceliști români la Tabla Regească, avându-l ca “îndrumător spiritual” pe Avram Iancu, locuința fiind folosită ca loc de întâlnire a acestor tineri, dintre care unii aveau să devină personalități ale istoriei noastre. Avram Iancu a locuit aici până în aprilie 1848.

În anul 1862, clădirea se renovează, păstrându-se actuala fațadă, care trădează un stil antebaroc, cu puține elemente de arhitectură, ea fiind folosită în continuare pentru închirieri. Regimul comunist a trecut-o în patrimoniul statului, fiind administrată o bună bucată de timp de S.C. “Locativ”.

Din anul 1848 și până în 1972 au fost editate peste 145 de biografii și memorii despre Avram Iancu, în unele din acestea fiind amintită și clădirea în care el a locuit cu chirie la stat. Astăzi, “Casa Iancului” este încadrată în Nomenclatorul Patrimoniului Românesc ca fiind “Monument istoric și arhitectonic de categoria B”, la fel ca multe alte clădiri din zonă.

În prezent, în ea își desfășoară activitatea Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” filiala Mureș, plătind chirie la stat. Societatea poate funcționa aici doar din “mila” unor oameni de bine, care mai sponsorizează din când în când cu ceva fonduri, absolut insuficiente pentru plata utilităților și a chiriei lunare (totalul ridicându-se la aproximativ 400 de lei), restul banilor provenind din donații de la membrii societății. În cealaltă jumătate a clădirii e un alt chiriaș, căruia, deși i s-au oferit în mai multe rânduri alte spații similare pentru a se muta, a refuzat acest lucru de fiecare dată.

Clădirea este un reper istoric important al orașului nostru, prin faptul că aici a fost primul Spital Comunal, dar și prin aceea că tot aici a locuit o bucată de timp Avram Iancu, acest ultim aspect deranjând din când în când pe unii concetățeni de-ai noștri, care au spart geamurile clădirii, i-au dat foc, i-au folosit fațada pentru a transmite obscenități la adresa personalităților istorice românești etc. Cu toate acestea, săptămânal, aici au loc activități diverse: conferințe, simpozioane, lansări de carte, evocări, întâlniri cu oameni de seamă ai culturii, ea fiind și un punct muzeistic în care este prezentată viața și activitatea revoluționară a lui Avram Iancu. Vizitați-o și vă veți convinge!

Lasă un comentariu