PRIMARUL MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ, DR. DORIN FLOREA: CONSILIERII LOCALI MUNICIPALI VOR TREBUI SĂ LE EXPLICE TÂRGUMUREȘENILOR DE CE LE-AU TĂIAT BANII!

Distribuie pe:

Primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, a criticat ieri, într-o conferință de presă, “discursul deșănțat, deplasat, comportamentul halucinant, incitând la nerespectarea legii în administrație”, de care dau dovadă unii consilieri municipali (UDMR, POL, PSD) care, la îndemnul șefilor de partid, blochează, de luni de zile, programe și proiecte contractate sau aflate în derulare în municipiu, prin refuzul de a aloca sumele necesare de la bugetul local, sau “tăind” banii trebuincioși în domenii precum: reabilitarea blocurilor (din necesarul de 7 milioane de lei s-au alocat 0 lei), salubritate și deszăpezire (din 7 milioane de lei s-au alocat 3,7 milioane), transport local (din suma de 6 milioane s-a “tăiat” jumătate), școli și grădinițe (în loc de 3,6 milioane - 2,8 milioane). De asemenea - a continuat primarul - nu s-au acordat fonduri pentru bursele de performanță (267.000 de lei) sau pentru înlocuirea cazanelor la centralele termice din școli, în cazul că instalațiile cedează. Tot 0 lei și 0 bani s-au “alocat” pentru toaletări de arbori, lucrări la Weekend, blocul de pe strada Depozitelor, autospeciale, parcări acoperite, ghene subterane, cheltuieli de funcționare pentru mașini, combustibil și reparații. Alte domenii afectate de nealocarea fondurilor suficiente la rectificarea de buget: achitarea ratelor la creditele contractate, salariile pentru persoanele cu handicap sunt neacoperite pentru luna decembrie, reparații străzi (din cele 9,5 milioane cerute au rămas 2,5 milioane) și exemplele ar putea continua, demonstrând “o crasă bătaie de joc și un abuz în cel mai clar înțeles al cuvântului”, a conchis primarul municipiului.

“Nu sunt bani” - a precizat edilul - este un slogan mincinos, fără acoperire, demn de “minți tembele, care o țin una și bună cu corupții”, în situația în care, din datele furnizate de Direcția Economică din cadrul instituției, rezultă că Primăria a încasat, până la ora actuală, aproximativ 70% din venituri (taxe și impozite), estimându-se că până la 31 decembrie execuția bugetară să ajungă la peste 90%, așa cum, de altfel, s-a întâmplat în fiecare an. (Ce-i drept, nu fiecare an este an electoral - n.n.)

În legătură cu speculațiile apărute în spațiul public privind alocarea de către Executiv a sumei de 24 de milioane de lei Municipiului Târgu-Mureș în baza Hotărârii nr. 752/2019 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, primarul a precizat că acest lucru nu reprezintă “o milostenie” din partea Guvernului, banii fiind repartizați unităților administrativ-teritoriale în baza legislației în vigoare, și nu a unor presupuse... “empatii” politice, suma fiind, oricum, sub cea solicitată (57 de milioane de lei).

Tergiversările, amânările, modul discreționar de abordare, “rațiunile tembele” după care “lucrează” consilierii municipali pun în pericol bunul mers al orașului și siguranța cetățenilor. Să nu ne mirăm - a tranșat edilul - dacă, într-o bună zi, date fiind mormanele de gunoaie de pe străzi și din fața blocurilor, va izbucni ciuma...

...Sunt motive pentru care primarul Florea aduce la cunoștința cetățenilor că este decis să se adreseze autorităților competente, solicitând tragerea la răspundere a legiuitorilor locali pentru nerespectarea legii în administrația publică, cerându-le, totodată, consilierilor să le spună - argumentat și documentat - locuitorilor municipiului DE CE LE-AU TĂIAT BANII.

Lasă un comentariu