IMPORTANT: COMPETENȚELE SPORITE ALE POLIȚIȘTILOR AU INTRAT ÎN VIGOARE!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 868, din 29 octombrie 2019, a fost publicată Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Noua lege modifică Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

În cazul legitimării, trebuie să ținem mâinile “la vedere”

Potrivit noii legi, în realizarea atribuțiilor ce îi revin, polițistul are dreptul să interzică, temporar, accesul sau prezența oricărei persoane în perimetrul locului săvârșirii unor infracțiuni sau contravenții, dacă prin aceasta ar fi afectată desfășurarea normală a activității organelor abilitate, legată de probarea faptelor; să oprească forțat și să imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare, în condițiile legii; să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat; să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei, să efectueze controlul corporal și să conducă o persoană la sediul poliției în cazurile stabilite de lege.

Totodată, polițiștii au dreptul să fixeze, ocazional, cu mijloace foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activități publice desfășurate în locuri publice, fără consimțământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile pentru a bănui că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracțiuni sau alte fapte ilegale ori tulburată ordinea și siguranța publică, dar și să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și (sau) paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când utilizarea forței fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat.

Protecția martorilor, a victimelor și a magistraților

Legea a fost completată și în ceea ce privește protecția martorului, a informatorului și a victimei sau a magistraților amenințați și a familiilor acestora.

Astfel, unitatea de poliție competentă trebuie să elaboreze un plan de protecție care va cuprinde, cel puțin, date privind persoana a cărei protecție se acordă, temeiul legal al protecției, măsurile de protecție instituite, resursele logistice, umane sau de altă natură alocate, perioada în care se acordă protecția și situațiile în care protecția încetează.

Protecția se acordă doar dacă persoana în cauză își exprimă acordul cu privire la măsurile de protecție și se conformează.

Calitatea de polițist trebuie făcută cunoscută

Modificările aduc noutăți și în ceea ce privește obligația de a fi făcută cunoscută calitatea de polițist.

Prin urmare, pe lângă faptul că polițistul este obligat să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte, iar dacă este în ținută civilă, prin prezentarea inclusiv a legitimației de serviciu sau a insignei, noua lege introduce faptul că, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenția polițistului se face prin anunțare - “Poliția!”.

Lasă un comentariu