Muzica preferată ne ameliorează durerea fizică

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Montreal, citați de descopera.ro, suțin că ascultarea melodiilor preferate ne ajută să suportăm mai ușor intensitatea și disconfortul durerii fizice, ameliorarea mergând până la pragul în care o persoană nu mai are nevoie de medicamente.

“În studiul nostru, am încercat să determinăm care sunt genurile muzicale care reduc cel mai eficient percepția durerii, însă muzica preferată de fiecare individ în parte este cea care a avut efect, depășind semnificativ muzica relaxantă generică în ceea ce privește efectul asupra disconfortului. Deci, muzica preferată aleasă de participanți are un efect mult mai mare asupra reducerii durerii fizice acute decât muzica relaxantă necunoscută.

Hipoalgezia (sensibilitate scăzută la durere) intervine atunci când există o discontinuitate a transmiterii stimulilor durerii, de la punctul de intrare până la recunoașterea conștientă de către creier. De altfel, studiul a relevat rolul puternic al răspunsurilor emoționale în prezicerea faptului că muzica va avea un efect asupra durerii.

Participanții al căror comportament a fost studiat au simțit o durere termică moderată, apoi această durere a fost reunită cu mai multe fragmente muzicale, cu o durată de circa 7 minute.

Melodiile favorite ale participanților au scăzut substanțial puterea durerii, dar și disconfortul, în comparație cu muzica generică sau tăcerea. În plus, am folosit mostre muzicale, care imită muzica din toate punctele de vedere, cu excepția structurii sale semnificative și, prin urmare, putem concluziona că nu este vorba doar de distragerea atenției sau de prezența unui stimul sonor care provoacă hipoalgezia.

De asemenea, am vrut să vedem și dacă anumite teme muzicale influențează efectele de reducere a durerii, însă natura efectelor muzicale pozitive sau negative rămâne neclară.

Studiul are totuși limitele sale, de exemplu durata expunerii la fragmentele muzicale. Când vine vorba de temele din muzica preferată emoțională (care produce plăcere, dar și suferință), ar trebui să explorăm noi dimensiuni ale psihologiei ascultării muzicii, în special în contextul ameliorării durerii.

Prin urmare, datele pe care le avem la dispoziție sunt limitate, dar rezultatele preliminare sunt destul de puternice și oferă o nouă abordare asupra tratării durerii fizice”, concluzionează oamenii de știință canadieni. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu