TOT MAI MULTE COMPANII DIN ROMÂNIA IMPORTĂ FORȚĂ DE MUNCĂ!

Distribuie pe:

Un studiu recent al companiei PwC România arată că un sfert dintre companiile din țara noastră iau în calcul importul de forță de muncă pentru a-și acoperi deficitul de angajați, cererea fiind, în special, pentru muncitori necalificați sau sezonieri.

Companiile care și-au exprimat această intenție provin, preponderent, din sectoare precum hoteluri și restaurante, construcții sau agricultură.

Este nevoie de... un milion de angajați

Potrivit studiului, România se confruntă cu un deficit acut al forței de muncă, fie ca urmare a migrației, fie a problemelor demografice sau ale sistemului educațional din ultimele decenii.

Pentru a susține o creștere economică de 3,5% este nevoie de încă un milion de angajați, până în anul 2022, astfel că importul forței de muncă poate fi o soluție temporară pentru anumite sectoare. Însă, pe termen mediu și lung, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea și punerea în practică a unor programe de educație și dezvoltare a competențelor angajaților, în special digitale, având în vedere că, în următorul deceniu, automatizarea și introducerea inteligenței artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă care presupun activități repetitive.

Inovarea și digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmând ca cererea pentru angajații mai puțin calificați să scadă, mai ales în domenii precum agricultură sau industrie manufacturieră, unde există cea mai mare probabilitate ca locurile de muncă să fie înlocuite.

Aproximativ 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, iar dintre acestea 275.000 ar putea fi înlocuite de automatizare.

Forță de muncă nu există, dar populație inactivă - da!

Studiul scoate în evidență faptul că, deși companiile spun că găsesc greu angajați, România are una dintre cele mai mari ponderi ale populației inactive din Uniunea Europeană.

“Avem una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai ridicat nivel al populației inactive dintre statele membre. Cauzele sunt diverse și multe dintre ele au legătură cu structura economiei, pentru că există regiuni ale țării unde oportunitățile de angajare sunt foarte reduse sau inexistente.

Unele companii au aplicat programe de educație sau formare profesională în aceste zone. O astfel de abordare ar contribui la utilizarea potențialului uman existent.

Excluzând pensionarii și populația de peste 15 ani care urmează o formă de învățământ, peste 1,1 milioane de persoane sunt, teoretic, disponibile pentru a fi angajate”, estimează reprezentanții PwC România.

***

Studiul a fost realizat în cursul acestui an (2019), pe un eșantion de aproximativ 100 de companii private mari și mijlocii, din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail, hotelier și restaurante, construcții și agricultură.

 

Lasă un comentariu