MELODIILE PREFERATE, RECUNOSCUTE DE CREIER “ÎNTR-O CLIPITĂ”

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Londra, citați de descopera.ro, au constatat capacitatea creierului uman de a identifica o melodie preferată, într-un in-terval de... 100 până la 300 de milisecunde, adică “într-o clipită”.

“Studiul nostru, chiar dacă de mici dimensiuni, fiind efectuat pe un grup format din cinci bărbați și cinci femei care au fost expuși la melodii familiare, subliniază amprenta profundă pe care o au melodiile preferate asupra memoriei.

Noi am dorit să aflăm cât de repede răspunde creierul uman la melodiile familiare și să analizăm profilul temporal al proceselor din creier, ce permit ca acest lucru să se întâmple.

Cu ajutorul electroencefalogramei (EEG), care înregistrează activitatea electrică din creier, și a pupilometriei, tehnică ce măsoară diametrul pupilei (un indicator al răspunsului creierului la stimuli), am descoperit că melodiile familiare pot fi recunoscute de creier, în 100 de milisecunde (0,1 secunde).

Nu au fost observate astfel de reacții din partea subiecților incluși într-un grup de control, expuși la melodii care nu le erau familiare. Prin comparație, la om, clipitul durează circa 300 de milisecunde.

Dincolo de știința de bază, înțelegerea modului în care creierul recunoaște tonalități familiare este utilă pentru diverse intervenții terapeutice ce implică muzica. Spre exemplu, există un interes din ce în ce mai mare pentru exploatarea muzicii în beneficiul pacienților care suferă de demență, în cazul cărora memoria muzicii pare bine conservată, în ciuda degradării sistemice a memoriei”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu