RUJEOLA AFECTEAZĂ SISTEMUL IMUNITAR PE TERMEN LUNG

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi de la Institutul “Wellcome Sanger” din cadrul Universității Amsterdam, citați de descopera.ro, susțin că rujeola poate afecta pe termen lung sistemul imunitar, resetându-l până la un nivel similar cu cel din copilărie, ceea ce crește vulnerabilitatea în fața altor infecții.

“În studiul nostru, am demonstrat că rujeola resetează sistemul imunitar până la o stare imatură, cu o capacitate limitată de a răspunde la noi infecții, ceea ce explică de ce copiii sunt afectați de multe ori de alte infecții după ce au suferit de rujeolă.

Cercetarea are implicații semnificative asupra sănătății publice, deoarece scăderea ratelor de vaccinare are ca rezultat creșterea numărului de cazuri de rujeolă. Acest lucru poate provoca o înmulțire a cazurilor de alte infecții periculoase, cum ar fi gripa, difteria sau tuberculoza, chiar și la persoanele care au fost anterior imune.

Acest studiu este o demonstrație directă la oameni a amneziei imunologice, sistemul imunitar uitând cum să răspundă la infecțiile întâlnite anterior. Rujeola determină în mod direct pierderea protecției împotriva altor boli infecțioase.

Pentru a observa efectul rujeolei asupra sistemului imunitar, am analizat un grup de persoane nevaccinate din Olanda. Am luat probe de sânge de la voluntari sănătoși, care au fost monitorizați și supuși unor analize repetate după un focar de rujeolă din 2013. Totodată, am secvențiat gene asociate sistemului imunitar prelevate de la 26 de copii, atât înainte, cât și la 40-50 de zile după ce au suferit de rujeolă. Celulele specifice memoriei imunitare care au devenit rezistente în fața altor afecțiuni (și care erau prezente înainte de infecția cu virusul responsabil de rujeolă) dispăruseră din sângele copiilor.

Această amnezie imunologică a fost apoi testată pe dihori și s-a demonstrat că infecția cu un virus asemănător rujeolei a redus nivelul anticorpilor la gripă la animalele care fuseseră anterior vaccinate împotriva gripei.

De asemenea, am descoperit că virusul rujeolei resetează sistemul imunitar până la o stare imatură, cu un repertoriu limitat de anticorpi. La unii copii, efectul este atât de puternic încât este similar cu administrarea medicamentelor imunosupresoare puternice.

Studiul nostru are implicații uriașe pentru vaccinare și sănătate publică, deoarece demonstrează nu doar că vaccinarea antirujeolică protejează oamenii de rujeolă, ci și de alte boli infecțioase”, explică oamenii de știință olandezi.

Într-un alt studiu, realizat de oamenii de știință americani de la Universitatea Harvard, s-a utilizat un instrument, numit VirScan, pentru a analiza răspunsurile anticorpilor a 77 de copii nevaccinați, cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani, înainte și după infecția cu rujeolă, constatându-se că boala a șters 11% - 73% din repertoriul de anticorpi la două luni după infecția cu rujeolă.

“Persoanele care au fost afectate de rujeolă își recapătă treptat imunitatea la alte bacterii și virusuri pe măsură ce sunt expuse din nou la acestea, proces ce poate dura luni și chiar ani, timp în care riscul de a suferi complicații severe este ridicat”, afirmă cercetătorii americani.

 

Lasă un comentariu