“ROMÂNIA EDUCATĂ”

Distribuie pe:

Simularea examenului de Bacalaureat a început cu stângul. Elev mureșean prins cu copiuța”

Luni, 27 martie, la simularea examenului scris de Limba și literatura română din cadrul examenului BAC 2023, peste 27 de mii de elevi nu s-au prezentat, iar 12 elevi au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, informează Ministerul Educației într-o notă dată publicității, pe baza datelor transmise de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 14:00).

Din totalul celor peste 147.000 de elevi înscriși la începutul acestui an școlar în clasele a XII-a și a XIII-a seral/fără frecvență au fost prezenți 119.614 elevi.

În județul Mureș, din cei peste 3.600 de elevi înscriși, s-au prezentat la simulare aproape 3.300, iar un elev a fost eliminat din examen, după ce a încercat să copieze. Baremele de corectare și notare pentru Limba română au fost publicate de Ministerul Educației.

A fost modificat Statutul Elevului

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234/ 22 martie 2023, a fost publicat Ordinul ministrului Educației care modifică Statutul Elevului, fiind vorba, în principal, de scăderea notei la purtare: câte un punct la fiecare 20 de absențe nejustificate, pe an școlar, pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, iar la ciclul primar, calificativul la purtare va fi scăzut, gradual, de la “Foarte bine” la “Bine”, “Suficient”, “Insuficient”.

O altă modificare vizează exmatricularea din școlile postliceale și militare: elevii exmatriculați din unitățile de învățământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pentru motive imputabile, se pot transfera, in anul școlar următor, intr-o altă unitate de învățământ, cu respectarea prevederilor din Statutul Elevului și a regulamentelor specifice.

Ordinul prevede și posibilitatea exmatriculării din toate unitățile de învățământ postliceal, fără drept de reînscriere pentru o perioada de 3-5 ani, sancțiune de se aplică pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral și aplicate prin ordin al ministrului Educației, prin care se stabilește și durata acesteia.

În fine, potrivit normativului citat, fiecare clasă își va alege reprezentantul in consiliul elevilor, o dată pe an, la începutul anului școlar. Votul este secret, iar elevii vor fi singurii responsabili de alegerea reprezentantului lor. Profesorii nu au drept de vot si nici nu le este permisa influențarea deciziei elevilor.

Violența în școli (bullying-ul), un fenomen în creștere

O analiză recentă a Organizației Salvați Copiii (finalul anului 2022) arată că jumătate dintre elevii români devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori, la scene de violență în școala unde învață (81%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%). Îngrijorătoare este evoluția procentului elevilor care spun că au fost victime ale bullying-ului: de la 29% în 2016 la 49% în 2022, potrivit datelor comparative ale anchetelor derulate de Salvați Copiii România. Conform statisticilor oficiale, în sistemul de educație a fost înregistrată o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, în anul școlar 2021-2022, prin comparație cu anul școlar anterior (10.971 de situații constatate, față de 7.715).

Ileana Sandu

Lasă un comentariu