LUCRĂTORII EXPUȘI LA SUBSTANȚE CANCERIGENE, MONITORIZAȚI MEDICAL ȘI DUPĂ PENSIONARE!

Distribuie pe:

Luni, 11 noiembrie 2019, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru îmbunătățirea cadrului organizatoric și funcțional în vederea depistării precoce a cancerului profesional și a pneumoconiozelor.

Astfel, potrivit legii promulgate, lucrătorii expuși la agenți cancerigeni sau mutageni, la pulberi minerale pneumoconiogene vor beneficia de supravegherea stării de sănătate și după încetarea acestei activități profesionale.

Emiterea legii a fost necesară, în situația în care numărul de lucrători vulnerabili în fața acestor substanțe cancerigene este unul ridicat, întrucât în mai multe activități economice se utilizează astfel de substanțe periculoase (agricultură, industria extractivă, coafor, laboratoare de cercetare, construcții, gaz, șantiere navale, industria petrolieră, petrochimie, tratamente ale metalelor, transporturi feroviare, imprimerii, transporturi aeriene, industria ceramică, industria textilă, industria materialelor plastice, activități care utilizează fibrele minerale și artificiale, sectorul sanitar, industria lemnului, industria de parfumuri, industria de pielărie, industria sticlei sau industria cauciucului).

“În cursul activității profesionale, lucrătorii pot fi expuși anumitor riscuri ale căror repercusiuni asupra sănătății pot să apară la mulți ani după încetarea expunerii.

Pentru a beneficia de un diagnostic precoce și de o abordare terapeutică care să asigure un prognostic favorabil, starea de sănătate a acestor lucrători va trebui verificată periodic și după încetarea expunerii sau a activității profesionale”, se precizează în expunerea de motive a actului normativ.

Conform noii legi, lucrătorii expuși în antecedentele profesionale la agenți cancerigeni sau mutageni, beneficiază de supravegherea stării de sănătate în relație cu expunerea profesională menționată și după încetarea expunerii sau a activității profesionale, denumită în continuare supraveghere medicală postexpunere profesională, pe perioada necesară pentru protejarea sănătății.

Prin lucrător expus se înțelege orice lucrător care dovedește expunerea profesională la agenți cancerigeni sau mutageni și pulberi minerale pneumoconiogene prin documente oficiale, stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

Supravegherea medicală postexpunere profesională se va realiza prin cabinetele de medicina muncii, care preiau de la structurile de medicina muncii dosarele celor care și-au încetat activitatea.

Preluarea dosarelor se face în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Lasă un comentariu