ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII: VINE GRIPA!

Distribuie pe:

Singurul lucru cert despre sezonul gripei este că... se apropie cu pași repezi, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Factori precum momentul în care acesta începe sau cât de severă va fi boala se schimbă la fel de des ca și virusurile gripei, care își modifică permanent caracteristicile.

Pe măsură ce statele își pregătesc sistemele de sănătate, inclusiv spitalele și clinicile, pentru epidemia anuală, cu toții putem lua măsuri pentru a fi pregătiți și a contribui la stoparea răspândirii infecției.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că epidemiile anuale de gripă duc la aproximativ trei până la cinci milioane de cazuri de boli grave la nivel global și provoacă între 290.000 și 650.000 de decese.

Cuvântul gripă (“influenza” sau, prescurtat, “flu”, în engleză) provine din italienescul “influenza” (“influență”) și se referă la faptul că, în vechime, oamenii credeau că planetele, stelele și luna “influențau” gripa * Hipocrate a raportat pentru prima dată o boală asemănătoare gripei în anul 412 î.C. * Se presupune că ciuma din Atena, care a avut loc între 430 și 427 î.Hr., descrisă de Tucidide, a fost de fapt o epidemie de gripă agravată de complicații * Prima pandemie de gripă, consemnată în documente, a fost în 1580 și a afectat peste 90% din populație * Vaccinul antigripal ar trebui administrat până în octombrie * Deși cele mai multe “vârfuri de activitate” se înregistrează în ianuarie, unele focare de gripă sezoniere izbucnesc încă din octombrie și, din moment ce durează aproximativ două săptămâni pentru ca anticorpii de la vaccin să se dezvolte în organism, medicii recomandă vaccinarea din timp * În ultimul secol au fost patru epidemii de gripă majore: gripa spaniolă, gripa asiatică, gripa Hong-Kong și, cel mai recent, gripa porcină, care a luat peste 12.000 de vieți omenești în întreaga lume * Gripa spaniolă din 1918 a provocat cele mai mari rate de mortalitate cauzate vreodată de gripă: aproximativ 20 de milioane de decese la nivel mondial * Virusul gripal poate supraviețui pe suprafețe între două și opt ore, trăind cel mai mult pe suprafețe dure (de aceea se recomandă, cu insistență, spălarea mâinilor) * Există trei virusuri gripale diferite - gripa A, B și C * Gripa tip A este cea mai severă dintre cele trei, provocând focare la păsări și oameni. A fost cauza pandemiilor de H1N1 (spaniolă și gripă porcină) * Gripa tip B se găsește exclusiv la om* Gripa tip C infectează oamenii, câinii și porcii, dar este mai puțin frecventă decât primele două * Cu toate acestea, există un număr necunoscut de tulpini * În fiecare an, trei sau patru tulpini sunt identificate înainte de începerea administrării vaccinului * În timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918, medicii fie au prescris câte o dușcă zdravănă de whisky, fie au interzis cu desăvârșire alcoolul pe durata bolii sau au recomandat o jumătate de sticlă de vin Porto, după o baie fierbinte.

***

Cele mai frecvente simptome ale gripei includ febră (nu în toate cazurile), tuse uscată, dureri de cap, dureri musculare și articulare, dureri în gât și nas care curge. Complicații: pneumonie, bronșită, astm bronșic, infecții ale urechii.

În fiecare an, milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă. Cei mai mulți se recuperează în decurs de o săptămână, dar pentru unii nefericiți, gripa poate fi mortală.

Epidemiile de gripă sezonieră apar de obicei la sfârșitul toamnei și în timpul iernii, așa că le putem anticipa și ne putem pregăti în consecință.

OMS recomandă câteva măsuri la îndemâna oricui

Vaccinați-vă! - Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a vă proteja împotriva gripei și a complicațiilor grave. Vaccinarea este importantă în special pentru gravide, în orice stadiu al sarcinii, precum și pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, persoanele în vârstă, cei care suferă de afecțiuni medicale cronice (diabet, HIV/SIDA) și pentru personalul medical.

Nu uitați: vaccinul antigripal nu cauzează gripă. Unele dureri minore sau o stare febrilă după vaccinare reprezintă o reacție complet normală și firească și durează în general doar o zi sau două.

Spălați-vă regulat pe mâini! - Mâinile curate protejează împotriva multor infecții, inclusiv a gripei. Spălați-vă regulat mâinile, cu apă și săpun, și uscați-le bine cu un prosop de unică folosință. În lipsa apei și a săpunului, puteți utiliza o soluție pe bază de alcool. Rețineți: spălarea corectă a mâinilor durează cam cât ai spune de două ori: “La mulți ani, cu sănătate!”

Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura! - Calea cea mai importantă prin care germenii pătrund în corp o reprezintă ochii, nasul și gura. Nu puteți controla tot ceea ce inspirați, dar puteți reduce riscul de infecție, ținându-vă mâinile departe de față. Dacă trebuie să vă atingeți ochii, nasul sau gura, faceți-o cu un șervețel curat, nu înainte a vă spăla pe mâini. Aruncați șervețelul după folosire.

Evitați să stați în preajma celor bolnavi! - Gripa este contagioasă. Se răspândește cu ușurință în spații aglomerate, cum ar fi în transportul public, în școli și în casele de bătrâni, precum și în timpul evenimentelor publice. Atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, picăturile care conțin virusul se pot răspândi până la un metru și pot infecta alte persoane care le inspiră.

Dacă nu vă simțiți bine, stați acasă! - Dacă sunteți bolnav de gripă, evitați contactul cu cei din preajmă, pentru a nu le pune sănătatea în pericol. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu afecțiuni medicale cronice precum cancerul, bolile de inimă și HIV. Stați la căldură, consumați multe lichide, odihniți-vă. Nu luați antibiotice, decât la recomandarea medicului. Antibioticele sunt ineficiente în cazul virozelor și al gripei.

Alimente recomandate... “la vreme de gripă și răceală”

Iaurt - 70% din sistemul imunitar este găzduit în intestin. Bacteriile bune (probioticele) din alimente precum iaurtul vă pot ajuta să mențineți echilibrul intestinal, cheia unui sistem imunitar sănătos.

Somonul - bogat în omega-3, somonul ne poate ajuta să luptăm împotriva răcelii și gripei: acizii grași omega-3 sunt anti-inflamatori, ceea ce înseamnă că ajută la combaterea inflamației, care este extrem de agresivă în corpul nostru, ori de câte ori suntem bolnavi. Cercetările sugerează, de asemenea, că acești compuși pot ajuta la calmarea anxietății, care influențează negativ sistemul imunitar.

Căpșunile - deși portocala este considerată “regina vitaminei C”, căpșunile conțin o cantitate mai mare din antioxidantul care stimulează imunitatea. O cană cu căpșuni oferă aproape 99% din necesarul zilnic de vitamina C. Întrucât iarna nu este anotimpul lor, procurați-le de la sectorul “produse congelate”.

Nucile - Conțin un amestec complex de nutrienți, care s-au dovedit a susține un sistem imunitar sănătos: vitaminele B6 și E, cupru și omega - 3 reduc inflamația.

Rodiile - Aceste fructe, cu miezul lor rubiniu, conțin mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde, considerat “superstar” în domeniu.

Ardeiul roșu - Iată un alt produs care depășește portocala în materie de antioxidanți. Un ardei roșu de mărime medie conține aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C.

Supa de oase - Nu, acesta nu este doar un moft. Din bulionul de oase și cartilaj obțineți o doză concentrată din toate vitaminele, mineralele și aminoacizii esențiali care ajută la hrănire și vindecare. Dacă simțiți nevoia unei arome, îmbunătățiți supa cu ingrediente antiinflamatoare și antiinfecțioase, cum ar fi ghimbirul sau usturoiul, care oferă și un plus de imunitate.

Ceai fierbinte - O ceașcă de ceai ajută la calmarea durerilor de gât. Optați pentru un amestec de condimente precum nucșoară, scorțișoară, cuișoare și ghimbir, care, împreună, contribuie la relaxarea congestiei ce însoțește gripa și răceala. Ceaiul verde este o altă alegere inteligentă - este bogat în polifenoli, un tip puternic de antioxidanți.

Usturoiul - Acest “super-aliment” are proprietăți anti-inflamatorii și anti-microbiene, ceea ce înseamnă că poate ajuta la combaterea infecției și la reducerea inflamației. Adăugați-l în salate, supe, paste, legume la grătar, pește etc.

Afine sălbatice - După cum sugerează și numele, afinele sălbatice nu sunt cultivate, ceea ce înseamnă că sunt mai bogate în antocianine, un puternic antioxidant care le conferă culoarea strălucitoare. Deoarece afinele nu sunt fructe de sezon în timpul perioadei maxime de răceală și gripă, puteți opta pentru fructele congelate, care își păstrează proprietățile.

Citrice - Iarna este sezonul citricelor, așa că profitați, alegându-le pe cele bogate în vitamina C, precum portocalele și grapefruit-ul. Pentru mai multe beneficii, mâncați fructul întreg, deoarece conține și fibre, care reglează tranzitul intestinal.

Mierea de albine - Acest produs delicios conține antioxidanți care consolidează sistemul imunitar, “îmblânzește” și “rupe” tusea, atât de sâcâitoare în timpul unei răceli sau gripe.

Ghimbirul - Dacă gripa este însoțită de grețuri la stomac, recurgeți la...ghimbir: vă scapă de greață și reduce inflamația.

Broccoli - Acest “copăcel verde” este cunoscut pentru conținutul de fibre, iar o cană de broccoli oferă aproape 100% din aportul zilnic necesar de vitamina C. Beneficiile nutriționale sunt superioare dacă este consumat crud sau fiert la abur. Adăugați-l la salate sau la preparatele cu humus. Este un excelent pansament pentru stomac.

Uleiul de măsline virgin - Nu numai că este un puternic antiinflamator, dar unele studii arată că poate avea și proprietăți anti-microbiene. Se “stropește” pe ouă, salate, carne, pește, legume sau pe o felie de pâine proaspătă, din cereale integrale.

“De gripă se moare. Ne rămâne doar vaccinarea!”

În sezonul gripal 2018 - 2019, la noi în țară, 199 de oameni și-au pierdut viața. Până la ora documentării noastre, deși sezonul rece este abia la început, au fost înregistrate 17 cazuri de gripă, depistată de medici, după simptome. Medicii spun că aceste îmbolnăviri, apărute mult mai devreme decât anul trecut, ar putea anunța o epidemie, înaintea perioadei specifice.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, prof. univ. Dr. Adrian Streinu Cercel, a subliniat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, importanța vaccinării antigripale, subliniind că un vaccin care rămâne în frigider nu protejează pe nimeni.

“Dată fiind istoria Terrei cu privire la infecția cu virusurile gripale, și mă gândesc aici la pandemia din 1918 care a omorât peste 20 de milioane de oameni, este evident că trebuie făcut ceva, iar acel ceva este vaccinul. Industria farmaceutică a venit în ajutorul nostru și ne-a dat acum și un medicament antiviral. Ca atare, avem un ac de cojoc atunci când apare o gripă severă, dar nu trebuie să contăm pe acest lucru, pentru că nu știm cum va reacționa organismul (...). În contextul în care apare un focar epidemic, toți cei din jur trebuie să se vaccineze imediat, pentru că e singura modalitate să oprim trecerea vaccinului în alte zone. Un vaccin care stă în frigider nu protejează. În momentul de față vaccinul pe care îl avem e un vaccin cu patru valențe. OMS ne-a pus la dispoziție aceste date, iar producătorii au luat în calcul sfaturile lor. Ne rămâne doar vaccinarea”, a spus Adrian Streinu Cercel.

“Anul trecut, toți pacienții care au murit din cauza gripei erau nevaccinați. De gripă se moare. De aceea trebuie să avem grijă de noi, pentru că ne protejăm nu numai pe noi, ci și familiile noastre și implicit pe cei din jur”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. (surse - World Health Organization - who.org, goodhousekeeping.com, agerpres.ro)  

 

 

Singurul lucru cert despre sezonul gripei este că... se apropie cu pași repezi, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Factori precum momentul în care acesta începe sau cât de severă va fi boala se schimbă la fel de des ca și virusurile gripei, care își modifică permanent caracteristicile.

Pe măsură ce statele își pregătesc sistemele de sănătate, inclusiv spitalele și clinicile, pentru epidemia anuală, cu toții putem lua măsuri pentru a fi pregătiți și a contribui la stoparea răspândirii infecției.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că epidemiile anuale de gripă duc la aproximativ trei până la cinci milioane de cazuri de boli grave la nivel global și provoacă între 290.000 și 650.000 de decese.

Cuvântul gripă (“influenza” sau, prescurtat, “flu”, în engleză) provine din italienescul “influenza” (“influență”) și se referă la faptul că, în vechime, oamenii credeau că planetele, stelele și luna “influențau” gripa * Hipocrate a raportat pentru prima dată o boală asemănătoare gripei în anul 412 î.C. * Se presupune că ciuma din Atena, care a avut loc între 430 și 427 î.Hr., descrisă de Tucidide, a fost de fapt o epidemie de gripă agravată de complicații * Prima pandemie de gripă, consemnată în documente, a fost în 1580 și a afectat peste 90% din populație * Vaccinul antigripal ar trebui administrat până în octombrie * Deși cele mai multe “vârfuri de activitate” se înregistrează în ianuarie, unele focare de gripă sezoniere izbucnesc încă din octombrie și, din moment ce durează aproximativ două săptămâni pentru ca anticorpii de la vaccin să se dezvolte în organism, medicii recomandă vaccinarea din timp * În ultimul secol au fost patru epidemii de gripă majore: gripa spaniolă, gripa asiatică, gripa Hong-Kong și, cel mai recent, gripa porcină, care a luat peste 12.000 de vieți omenești în întreaga lume * Gripa spaniolă din 1918 a provocat cele mai mari rate de mortalitate cauzate vreodată de gripă: aproximativ 20 de milioane de decese la nivel mondial * Virusul gripal poate supraviețui pe suprafețe între două și opt ore, trăind cel mai mult pe suprafețe dure (de aceea se recomandă, cu insistență, spălarea mâinilor) * Există trei virusuri gripale diferite - gripa A, B și C * Gripa tip A este cea mai severă dintre cele trei, provocând focare la păsări și oameni. A fost cauza pandemiilor de H1N1 (spaniolă și gripă porcină) * Gripa tip B se găsește exclusiv la om* Gripa tip C infectează oamenii, câinii și porcii, dar este mai puțin frecventă decât primele două * Cu toate acestea, există un număr necunoscut de tulpini * În fiecare an, trei sau patru tulpini sunt identificate înainte de începerea administrării vaccinului * În timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918, medicii fie au prescris câte o dușcă zdravănă de whisky, fie au interzis cu desăvârșire alcoolul pe durata bolii sau au recomandat o jumătate de sticlă de vin Porto, după o baie fierbinte.

***

Cele mai frecvente simptome ale gripei includ febră (nu în toate cazurile), tuse uscată, dureri de cap, dureri musculare și articulare, dureri în gât și nas care curge. Complicații: pneumonie, bronșită, astm bronșic, infecții ale urechii.

În fiecare an, milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă. Cei mai mulți se recuperează în decurs de o săptămână, dar pentru unii nefericiți, gripa poate fi mortală.

Epidemiile de gripă sezonieră apar de obicei la sfârșitul toamnei și în timpul iernii, așa că le putem anticipa și ne putem pregăti în consecință.

OMS recomandă câteva măsuri la îndemâna oricui

Vaccinați-vă! - Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a vă proteja împotriva gripei și a complicațiilor grave. Vaccinarea este importantă în special pentru gravide, în orice stadiu al sarcinii, precum și pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, persoanele în vârstă, cei care suferă de afecțiuni medicale cronice (diabet, HIV/SIDA) și pentru personalul medical.

Nu uitați: vaccinul antigripal nu cauzează gripă. Unele dureri minore sau o stare febrilă după vaccinare reprezintă o reacție complet normală și firească și durează în general doar o zi sau două.

Spălați-vă regulat pe mâini! - Mâinile curate protejează împotriva multor infecții, inclusiv a gripei. Spălați-vă regulat mâinile, cu apă și săpun, și uscați-le bine cu un prosop de unică folosință. În lipsa apei și a săpunului, puteți utiliza o soluție pe bază de alcool. Rețineți: spălarea corectă a mâinilor durează cam cât ai spune de două ori: “La mulți ani, cu sănătate!”

Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura! - Calea cea mai importantă prin care germenii pătrund în corp o reprezintă ochii, nasul și gura. Nu puteți controla tot ceea ce inspirați, dar puteți reduce riscul de infecție, ținându-vă mâinile departe de față. Dacă trebuie să vă atingeți ochii, nasul sau gura, faceți-o cu un șervețel curat, nu înainte a vă spăla pe mâini. Aruncați șervețelul după folosire.

Evitați să stați în preajma celor bolnavi! - Gripa este contagioasă. Se răspândește cu ușurință în spații aglomerate, cum ar fi în transportul public, în școli și în casele de bătrâni, precum și în timpul evenimentelor publice. Atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, picăturile care conțin virusul se pot răspândi până la un metru și pot infecta alte persoane care le inspiră.

Dacă nu vă simțiți bine, stați acasă! - Dacă sunteți bolnav de gripă, evitați contactul cu cei din preajmă, pentru a nu le pune sănătatea în pericol. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu afecțiuni medicale cronice precum cancerul, bolile de inimă și HIV. Stați la căldură, consumați multe lichide, odihniți-vă. Nu luați antibiotice, decât la recomandarea medicului. Antibioticele sunt ineficiente în cazul virozelor și al gripei.

Alimente recomandate... “la vreme de gripă și răceală”

Iaurt - 70% din sistemul imunitar este găzduit în intestin. Bacteriile bune (probioticele) din alimente precum iaurtul vă pot ajuta să mențineți echilibrul intestinal, cheia unui sistem imunitar sănătos.

Somonul - bogat în omega-3, somonul ne poate ajuta să luptăm împotriva răcelii și gripei: acizii grași omega-3 sunt anti-inflamatori, ceea ce înseamnă că ajută la combaterea inflamației, care este extrem de agresivă în corpul nostru, ori de câte ori suntem bolnavi. Cercetările sugerează, de asemenea, că acești compuși pot ajuta la calmarea anxietății, care influențează negativ sistemul imunitar.

Căpșunile - deși portocala este considerată “regina vitaminei C”, căpșunile conțin o cantitate mai mare din antioxidantul care stimulează imunitatea. O cană cu căpșuni oferă aproape 99% din necesarul zilnic de vitamina C. Întrucât iarna nu este anotimpul lor, procurați-le de la sectorul “produse congelate”.

Nucile - Conțin un amestec complex de nutrienți, care s-au dovedit a susține un sistem imunitar sănătos: vitaminele B6 și E, cupru și omega - 3 reduc inflamația.

Rodiile - Aceste fructe, cu miezul lor rubiniu, conțin mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde, considerat “superstar” în domeniu.

Ardeiul roșu - Iată un alt produs care depășește portocala în materie de antioxidanți. Un ardei roșu de mărime medie conține aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C.

Supa de oase - Nu, acesta nu este doar un moft. Din bulionul de oase și cartilaj obțineți o doză concentrată din toate vitaminele, mineralele și aminoacizii esențiali care ajută la hrănire și vindecare. Dacă simțiți nevoia unei arome, îmbunătățiți supa cu ingrediente antiinflamatoare și antiinfecțioase, cum ar fi ghimbirul sau usturoiul, care oferă și un plus de imunitate.

Ceai fierbinte - O ceașcă de ceai ajută la calmarea durerilor de gât. Optați pentru un amestec de condimente precum nucșoară, scorțișoară, cuișoare și ghimbir, care, împreună, contribuie la relaxarea congestiei ce însoțește gripa și răceala. Ceaiul verde este o altă alegere inteligentă - este bogat în polifenoli, un tip puternic de antioxidanți.

Usturoiul - Acest “super-aliment” are proprietăți anti-inflamatorii și anti-microbiene, ceea ce înseamnă că poate ajuta la combaterea infecției și la reducerea inflamației. Adăugați-l în salate, supe, paste, legume la grătar, pește etc.

Afine sălbatice - După cum sugerează și numele, afinele sălbatice nu sunt cultivate, ceea ce înseamnă că sunt mai bogate în antocianine, un puternic antioxidant care le conferă culoarea strălucitoare. Deoarece afinele nu sunt fructe de sezon în timpul perioadei maxime de răceală și gripă, puteți opta pentru fructele congelate, care își păstrează proprietățile.

Citrice - Iarna este sezonul citricelor, așa că profitați, alegându-le pe cele bogate în vitamina C, precum portocalele și grapefruit-ul. Pentru mai multe beneficii, mâncați fructul întreg, deoarece conține și fibre, care reglează tranzitul intestinal.

Mierea de albine - Acest produs delicios conține antioxidanți care consolidează sistemul imunitar, “îmblânzește” și “rupe” tusea, atât de sâcâitoare în timpul unei răceli sau gripe.

Ghimbirul - Dacă gripa este însoțită de grețuri la stomac, recurgeți la...ghimbir: vă scapă de greață și reduce inflamația.

Broccoli - Acest “copăcel verde” este cunoscut pentru conținutul de fibre, iar o cană de broccoli oferă aproape 100% din aportul zilnic necesar de vitamina C. Beneficiile nutriționale sunt superioare dacă este consumat crud sau fiert la abur. Adăugați-l la salate sau la preparatele cu humus. Este un excelent pansament pentru stomac.

Uleiul de măsline virgin - Nu numai că este un puternic antiinflamator, dar unele studii arată că poate avea și proprietăți anti-microbiene. Se “stropește” pe ouă, salate, carne, pește, legume sau pe o felie de pâine proaspătă, din cereale integrale.

“De gripă se moare. Ne rămâne doar vaccinarea!”

În sezonul gripal 2018 - 2019, la noi în țară, 199 de oameni și-au pierdut viața. Până la ora documentării noastre, deși sezonul rece este abia la început, au fost înregistrate 17 cazuri de gripă, depistată de medici, după simptome. Medicii spun că aceste îmbolnăviri, apărute mult mai devreme decât anul trecut, ar putea anunța o epidemie, înaintea perioadei specifice.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, prof. univ. Dr. Adrian Streinu Cercel, a subliniat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, importanța vaccinării antigripale, subliniind că un vaccin care rămâne în frigider nu protejează pe nimeni.

“Dată fiind istoria Terrei cu privire la infecția cu virusurile gripale, și mă gândesc aici la pandemia din 1918 care a omorât peste 20 de milioane de oameni, este evident că trebuie făcut ceva, iar acel ceva este vaccinul. Industria farmaceutică a venit în ajutorul nostru și ne-a dat acum și un medicament antiviral. Ca atare, avem un ac de cojoc atunci când apare o gripă severă, dar nu trebuie să contăm pe acest lucru, pentru că nu știm cum va reacționa organismul (...). În contextul în care apare un focar epidemic, toți cei din jur trebuie să se vaccineze imediat, pentru că e singura modalitate să oprim trecerea vaccinului în alte zone. Un vaccin care stă în frigider nu protejează. În momentul de față vaccinul pe care îl avem e un vaccin cu patru valențe. OMS ne-a pus la dispoziție aceste date, iar producătorii au luat în calcul sfaturile lor. Ne rămâne doar vaccinarea”, a spus Adrian Streinu Cercel.

“Anul trecut, toți pacienții care au murit din cauza gripei erau nevaccinați. De gripă se moare. De aceea trebuie să avem grijă de noi, pentru că ne protejăm nu numai pe noi, ci și familiile noastre și implicit pe cei din jur”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. (surse - World Health Organization - who.org, goodhousekeeping.com, agerpres.ro)  

 

 

Lasă un comentariu