MAPAMOND

Distribuie pe:

ÎN 2018, NUMĂRUL ȚĂRILOR AFECTATE DE INCENDII FORESTIERE - MAI MARE CA NICIODATĂ

Comisia Europeană a publicat, recent, ediția 2018 a Raportului anual privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Potrivit documentului, incendiile au distrus, anul trecut, aproximativ 178.000 de hectare de păduri și terenuri din UE, numărul țărilor care au fost afectate de incendii de proporții, fiind mai mare decât niciodată.

“Pădurile sunt plămânii și sistemul de menținere a funcțiilor noastre vitale, găzduind 80% din biodiversitate. Numai că astăzi, mai mult ca niciodată, pădurile fac față unei grave amenințări. Cu fiecare oră ce trece, flăcările incendiilor devastatoare înghit o suprafață echivalentă cu 800 de terenuri de fotbal și fac ravagii în întreaga lume”, a declarat comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

Potrivit raportului, anul trecut s-au înregistrat incendii de proporții în Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie și Suedia. (Aici, sezonul incendiilor forestiere a fost cel mai grav înregistrat vreodată, Suedia aflându-se pe locul al doilea printre statele UE cele mai afectate, situație inedită pentru o țară nordică.)

Ecosistemele vulnerabile ale rețelei Natura 2000, care adăpostesc mai multe specii de plante și animale pe cale de dispariție, au pierdut 50.000 de hectare în flăcări, care reprezintă 36% din totalul suprafeței distruse de incendii în 2018.

UE a alocat 1,6 milioane euro sub formă de costuri de transport pentru mobilizarea sprijinului acordat țărilor afectate.

Raportul mai arată că, anul acesta, sezonul incendiilor a început devreme, din cauza climei secetoase și călduroase, cu rafale de vânt puternice. În 2019, numărul incendiilor depășise încă din martie media anuală consemnată în ultimul deceniu, înregistrându-se numeroase incendii în regiunile de munte și incendii grave în Delta Dunării.

 

UNU, DOI, TREI... START!

O echipă de cercetători din Australia, Thailanda și Finlanda a constatat beneficii “substanțiale” pentru sănătate, la nivelul întregii populații, în cazul în care mai multe persoane practică alergarea, chiar și pe distanțe scurte.

Oamenii de știință au analizat rezultatele obținute în urma a paisprezece studii efectuate pe 232.149 de persoane a căror stare de sănătate a fost monitorizată între 5,5 și 35 de ani. În acest interval, 25.951 de participanți au decedat.

După coroborarea datelor, s-a constatat că un efort cât de mic, depus în alergare, a fost asociat cu o scădere cu 27% a riscului de deces, în cazul ambelor sexe, în comparație cu persoanele care nu practicau acest tip de exercițiu fizic.

Totodată, alergarea a fost asociată cu un risc cu 30% mai mic de deces, în urma bolilor cardiovasculare, precum și cu un risc cu 23% mai mic de deces, din cauza cancerului.

Alergarea practicată chiar și o dată pe săptămână sau mai rar, timp de mai puțin de 50 de minute, de fiecare dată, și cu un ritm sub nouă-zece kilometri la oră, a fost asociată cu beneficii semnificative pentru sănătate.

Creșterea “dozelor” de alergare nu a fost asociată cu o reducere și mai semnificativă a riscului de deces, din orice cauză, potrivit analizei.

Experții au notat că, deși efortul viguros poate fi asociat cu decesul cardiac subit, beneficiile alergării depășesc riscurile.

Medicii ar trebui să decidă, de la caz la caz, să prescrie activitatea fizică, deoarece ar putea să nu fie potrivită pentru toate categoriile de pacienți, au atras atenția cercetătorii.

 

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII

Creșterea la nivel mondial a temperaturilor, ca urmare a schimbărilor climatice, va angrena totodată o rată mai mare a cazurilor de afecțiuni asociate subnutriției, atrage atenția un studiu realizat de o echipă de cercetători australieni.

Numeroase studii realizate anterior s-au concentrat pe amenințarea pe care o reprezintă încălzirea globală asupra producției agricole și a securității alimentare, însă cercetătorii de la Universitatea Monash au avut în vedere exclusiv urmările expunerii la temperaturi mai ridicate asupra cazurilor de boli asociate alimentației deficitare.

“S-a estimat că schimbările climatice vor reduce disponibilitatea alimentelor, la nivel global, cu 3,2% și, astfel, vor cauza aproximativ 30.000 de decese asociate subponderalității până în 2050”, se arată în studiul publicat în PLOS Medicine. “Însă, ar putea fi subestimat efectul real al schimbărilor climatice asupra morbidității și mortalității viitoare asociate subnutriției, deoarece sunt trecute cu vederea efectele directe și pe termen scurt ale creșterii valorilor de temperatură”, precizează cercetătorii.

Oamenii de știință au descoperit că vârsta și statutul socioeconomic sunt susceptibile să îi facă pe unii indivizi mai vulnerabili la malnutriție, în perioadele foarte călduroase: “Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la reducerea foametei și subnutriției, în special în țările cu venituri reduse și medii”, se arată în studiu. Cele mai afectate sunt persoanele de peste 80 de ani și cele cu vârste de între 5 și 19 ani.

 

NICI SĂ TRAGI UN FUM NU MAI AI UNDE, ÎN EUROPA...

Legea care interzice fumatul în cafenelele și restaurantele din Austria a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile, după ani întregi de dezbateri, controverse și proteste. Viena se aliniază, astfel, legislației adoptate de majoritatea țărilor europene privind fumatul în locuri publice.

Parlamentarii au aprobat interdicția în iulie, pentru a scăpa Austria de statutul său de “scrumieră a Europei”.

Un sfert din cele 8,8 milioane de locuitori fumează, depășind media europeană de 18%, dar solicitările privind interdicția datează de mai bine de un deceniu.

Partidul Libertății, de extremă dreapta FPO - condus de un fumător înrăit - a blocat, în 2017, un proiect legislativ menit a interzice fumatul în cafenele și restaurante. Faptul a determinat o reacție de revoltă din partea unei mari părți a populației, dar și a reprezentanților domeniului medical, care a formulat o petiție în favoarea acestei interdicții, petiție semnată de 900.000 de persoane.

În luna mai a.c., FPO a ieșit de la guvernare, în urma unui scandal de corupție, lăsând cale liberă pentru ca propunerea să fie votată din nou în parlament.

Până acum, fumatul a fost legal în baruri și restaurant mai mari de 50 de metri pătrați, în zone special amenajate și separate, deși această regulă nu a fost întotdeauna riguros respectată. Cu toate acestea, deja multe localuri optaseră pentru interzicerea fumatului.

Săptămâna trecută, înainte ca noua lege să intre în vigoare, la miezul nopții, a fost... sărbătorit “ultimul fum”, unii patroni de baruri și restaurante oferind gratuit țigări (de acum) foștilor clienți fideli.

Potrivit experților în tabacologie, numărul cazurilor de îmbolnăviri cauzate de fumat ar trebui să scadă simțitor, în urma adoptării noii măsuri.

 

SFÂRȘIT TRIST PENTRU KANAKOTA

Un elefant a murit de epuizare în Sri Lanka, în timpul unui safari, după ce a fost forțat să transporte turiști pe o căldură insuportabilă.

Elefantul Kanakota, în vârstă de 18 ani, s-a prăbușit la pământ, cu tălpile zdrelite, după ce transportase deja, în ziua respectivă, trei grupuri de excursioniști.

Potrivit relatărilor, Kanakota a fost lovit, pentru a fi disciplinat, cu un instrument metalic, format dintr-o tijă cu un vârf ascuțit, folosit de dresori pentru a ține animalele sub control.

Contra sumei de circa 30 de dolari americani de persoană, turiștii sunt transportați pe elefant la vechea fortăreață Sigiriya, într-o călătorie care poate dura până la o oră.

Înainte cu o zi, Kanakota ar fi luat parte și la o paradă a elefanților; la astfel de spectacole, animalele poartă costume sofisticate, cărând în spate greutăți peste puterile lor și străbătând drumuri aglomerate, ceea ce le afectează picioarele și coloana vertebrală.

Reprezentanții organizațiilor pentru apărarea drepturilor animalelor spun că moartea lui Kanakota era previzibilă: elefanții captivi sunt nevoiți “să lucreze” împotriva voinței lor și sunt adesea izolați de alți elefanți, ținuți în lanțuri și bătuți cu cruzime.

“Până când turiștii vor renunța să călărească elefanți, mulți dintre acești uriași blânzi vor continua să sufere și să se prăbușească de epuizare”, a spus Paul Healy de la Asociația Moving Animals: “Este atât de trist cazul lui Kanakota, elefantul care moare la o vârstă atât de fragedă, după o viață în care n-a făcut altceva decât să transporte turiști și să participe la parade, pe călduri de nesuportat. Elefanții sunt animale sălbatice și, din păcate, mulți turiști nu știu ce pregătiri crude se fac pentru ca ei să devină suficient de supuși, încât oamenii să-i poată călări”.

În cauză a fost deschisă o anchetă, iar localnicii l-au învelit pe Kanakota într-un giulgiu alb și, cu lacrimi în ochi, și-au luat rămas bun de la el.

Potrivit organizației pentru drepturile animalelor World Animal Protection, circa 3.000 de elefanți sunt folosiți pentru divertisment, în Asia, 77% dintre ei fiind tratați cu cruzime. (surse și foto - dailymail.co.uk, france24.com, agerpres.ro, theguardian.com, europa.eu)

 

Lasă un comentariu