SEMNALĂM... SEMNALĂM... “GHIDUL PLANTELOR MEDICINALE ȘI AROMATICE, DE LA A LA Z”

Distribuie pe:

O carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca fiecărui mureșean, care se respectă, este “Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z”, autor Ovidiu Bojor, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale, deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române, fondator al fitoterapiei moderne în România.

S-a născut în 1 noiembrie 1924, în municipiul Reghin, unde, Liceul agricol îi poartă numele. Fiind un inițiat în tainele prelungirii vieții omului, prin valorificarea darurilor naturii, recunoscut în mediile medicale din România, dar și din străinătate, doctorul Ovidiu Bojor a dedicat zeci de ani cercetării virtuților terapeutice ale plantelor medicinale. Din cele câteva mii de specii cunoscute, autorul a selectat în “Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” circa 150 de plante, din flora României. Fiecare plantă este prezentată monografic: descriere însoțită de desenul plantei, compoziție chimică, acțiune farmacologică, recomandări terapeutice, mod de preparare și administrare, contraindicații și observații specifice. Recomandările doctorului Ovidiu Bojor pot fi folosite pentru prevenirea și păstrarea sănătății, la aproape 500 de afecțiuni, în plus, ghidul își propune și scopul de a diferenția între plantele utile sănătății și plantele nocive. Autorul și-a dorit să dea o replică unui fenomen de o extremă nocivitate care a proliferat în ultimii ani, perioadă în care s-au înmulțit așa-zișii tămăduitori care, fără a avea nici măcar cunoștințe elementare în domeniul fitoterapiei, prescriu preparate din plante, fabrică medicamente miraculoase și uneori semnează și cărți de specialitate, aducând prejudicii grave sănătății oamenilor. Doctor în Farmacie, Ovidiu Bojor subliniază că fitoterapia modernă se bazează pe studii complexe fitochimice, farmacologice și toxicologice, pe studii clinice, pe indicații și contraindicații, pentru a proteja bolnavul față de o medicație inadecvată.

În acest anotimp de zăbavă, cartea “Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” este un bun prilej de lectură pentru o introducere în tainele medicinii naturale. Târgumureșenii o pot procura de la librăria de pe strada Înfrățirii.

Lasă un comentariu