CANCERUL CREȘTE RISCUL DE ACCIDENT VASCULAR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani din cadrul Facultății de Medicină a Universității Pennsylvania, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care suferă sau au suferit de cancer au un risc mai mare de a muri, ca urmare a unui accident vascular cerebral (AVC), în comparație cu populația generală.

“În studiul nostru, am plecat de la statisticile oficiale din Statele Unite ale Americii, conform cărora cancerul ocupă primul loc în topul cauzelor de deces, în timp ce AVC se află pe locul cinci în acest top.

Am folosit datele a peste 7,5 milioane de persoane, diagnosticate cu cancer, între anii 1992 și 2015. Dintre cele 7.529.481 persoane cu cancer din acest studiu, 80.513 au murit din cauza accidentului vascular cerebral, bărbații și femeile înregistrând riscuri egale. Totuși, datele sugerează că riscul de a muri de AVC era mai mare în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer, de tineri sau chiar la o vârstă mai fragedă.

Persoanele care au aflat că suferă de tumori cerebrale sau de limfom, înainte de 40 de ani, prezintă un risc mai mare de AVC. În ceea ce privește persoanele diagnosticate cu cancer de prostată sau de sân, riscul este mai mare dacă diagnosticul a fost pus după vârsta de 40 de ani.

Fenomenul se explică prin faptul că persoanele care suferă ori s-au vindecat de cancer sunt într-o stare protrombotică, ceea ce înseamnă că au un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, care pot merge apoi la plămâni și pot provoca o embolie pulmonară, de exemplu, sau pot provoca un accident vascular cerebral dacă merge spre creier.

În general, este o temă de bază și un factor de risc pentru o mulțime de pacienți cu cancer. Și pentru că anumite tipuri de cancer, precum cele ale prostatei, sânului și colorectumului sunt unele dintre cele mai frecvente cancere, aceasta poate ajuta și la explicarea acestei asociații ridicate.

Cercetări anterioare au arătat că majoritatea pacienților cu cancer nu vor muri de cancer, ei vor muri de altceva, un accident vascular cerebral fiind una dintre posibilități.

Descoperirile noastre sugerează că pacienții pot beneficia de un program de screening care să îi ajute la prevenirea unora dintre aceste decese timpurii, datorate AVC, precum și pentru a ajuta la identificarea pacienților pe care i-am putea viza cu aceste eforturi preventive.

De asemenea, riscul de a suferi un AVC crește odată cu trecerea timpului, iar tipul de cancer de care o persoană suferă este un factor suplimentar de risc”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu