CONCURSUL “ARMONII LITERARE” - ORGANIZAT DE HIFA ROMÂNIA

Distribuie pe:

Scurte impresii

Luni, 9 decembrie, s-a încheiat, în cadrul unui moment festiv, concursul literar destinat autorilor de poezie și proză, cu sau fără dizabilități, “ARMONII LITERARE”, organizat de HIFA ROMÂNIA în colaborare cu Biblioteca Județeană Mureș. Înscrierea pentru concurs s-a făcut online prin trimiterea unui mesaj privat care să cuprindă o scurtă notă biografică și creațiile literare propuse pentru evaluare. Participanții au avut posibilitatea să se înscrie la două secțiuni: secțiunea de proză și secțiunea de poezie.

Un element particular al concursului l-a reprezentat caracterul multicultural al competiției literare, deoarece au fost invitați să se înscrie la concurs atât autori maghiari, cât și români. Un plus de valoare a dobândit acest eveniment prin rolul său incluziv determinat de faptul că participanții erau formați, în proporție aproape egală, din autori cu și fără dizabilități, unii dintre aceștia fiind scriitori consacrați, membri ai Ligii Scriitorilor din România. Competiția a atras autori din mai multe județe: Mureș, Brașov, Botoșani, Oradea, Cluj, iar lucrările înscrise în concurs s-au remarcat prin originalitate și prin reala lor valoare literară. Cum era de așteptat, au predominat creațiile poetice, iar la categoria proză au fost propuse fragmente de roman, povești pentru copii și povestiri SF. Gama de vârstă a participanților s-a întins de la elevi și studenți, până la seniori.

Este important să reținem că ARMONII LITERARE este un concurs de creație literară cu o componentă socială foarte puternică deoarece a oferit posibilitatea unor autori cu nevoi speciale (persoane cu mobilitate redusă, persoane cu deficiențe de vedere și probleme de altă natură) să participe la competiție alături de scriitori consacrați care nu au niciun fel de deficiență.

Cu mare bucurie am observat că poeziile și textele de proză ale autorilor cu dizabilități au fost la fel de valoroase ca ale confraților lor. Dintre cei înscriși s-au remarcat la secțiunea poezie: Valer Popean și Ioan Lucian Mărginean, care au luat premiul I ; Valentin Bălan și Viorica Șutu, cu premiul al II-lea și Claudia Țilia, premiul al III-lea. La secțiunea proză au fost premiați : Estera Bălan premiul I; Emilia Amariei premiul al II-lea și Ioan Diaconu (Noni); premiul al III-lea. Tuturor participanților le-au fost acordate “Premii de Suflet” din partea Președintelui Ligii Scriitorilor Români - Filiala Mureș, poetul Mircea Dorin Istrate, care a fost și președintele juriului pentru secțiunea în limba română. Din partea Bibliotecii Județene Mureș au participat ca membre ale juriului: Angela Macarie și Liliana Moldovan. Bibliotecii din Județul Mureș i-a revenit onoarea de a oferi dnei Valeria Fencea, Premiul de Excelență pentru Debut.

La secția maghiară au primit premii : Nyiko Anetta premiul I, Gyorgy Emoke premiul II și Tot Eniko premiul III - secțiunea poezie. NTI - premiul I, MBT - premiul II și Mihaly Tunde Beata - premiul III la secțiunea proză.

Juriul secțiunii maghiare a fost format din Csata Eva, director executiv HIFA-ROMÂNIA, Menyhart Borbala, Ziarul Nepujsag, și Nagy Ildiko, Ziarul Nepujsag.

În final, nu ne rămâne decât să le mulțumim în mod deosebit susținătorilor: Primăria municipiului Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mures și Biblioteca Județeană. Multe mulțumiri adresăm membrilor juriului de la Liga Scriitorilor Români - Filiala Mureș, Ziarul “Népjúsag”, Bibliotecii Județene Mureș. Îi felicităm, de asemenea, pe toți concurenții, le dorim inspirație, mult succes în anul viitor și îi așteptăm cu mult drag la concursurile următoare.

Lasă un comentariu