LANSARE DE CARTE RODICA OLTEANU

Distribuie pe:

O femeie frumoasă la chip și suflet, cultă, distinsă, bătăioasă, artist plastic talentat, un nume în rândul pictorilor târgumureșeni și nu numai, scriitor cu har și dar, jurnalist apreciat. Așa a caracterizat-o moderatorul Dimitrie Poptămaș, pe cea care, în data de 5.12.2019, și-a lansat, la Centrul de Dezbateri Socio-Politice “Emil Dandea” din Târgu-Mureș, un album care o definește ca artist plastic matur și volumul de proză bilingv “Jurnal de călătorie iberic - viață de emigrant” o reeditare cu multe adăugiri a primului volum cu același titlu, epuizat imediat după prima lansare.

Rodica Puia și Mircea Dorin Istrate au apreciat în termini laudativi acest volum, scoțând în evidență faptul că, prin el, autoarea face trecerea cu brio de la artă la literatură. Consemnările zilnice din acest roman, scrise în perioada cât s-a aflat “voluntar” emigrată în Spania, vreme de trei ani, au savoare, au trăire autentică, transmit informații extreme diverse, sunt scrise fără ură și părtinire, captându-te întru totul atunci când le citești.

Prin acest experient autoarea a vrut să constate dacă talentul ei este îndeajuns de matur pentru

a-i da posibilitatea să trăiască singură printre străini, fără a le cunoaște limba, obiceiurile, comportamentul, doar exersând pictura, fără a face nimic altceva. Surpriza a fost uriașă, pentru că numai după șapte luni de ședere acolo, spaniolii din localitate respectivă, apreciindu-i așa cum se cuvine talentul, (nu ca în Romania), i-au organizat, pe banii lor, prima expoziție de pictură în străinătate, apoi alte încă două, au angajat-o ca profesoară de desen la un liceu din zonă, au rechemat-o înapoi, după o mică perioadă de revenire în țară, și asta spune tot.

De fapt, acesta este subiectul cărții, autoarea scriindu-l cu drag pentru oamenii pe care i-a întâlnit, iertându-le și multe nedreptăți făcute asupra sa, iubindu-și sincer prietenii, bucurându-se atunci când a fost apreciată așa cum se cuvine.

Menționăm că pe prioada cât a stat în străinătate (trei ani), Rodica Olteanu a fost un autentic corespondent voluntar al ziarului “Cuvântul liber”, dovedindu-ne tuturor că are, pe lângă cele enumerate mai sus, și talent gazetăresc.

Viorica Herdean și Ilarie Opriș i-au făcut profilul de artist plastic, i-au punctat mersul evolutiv în pictură, grafică, portretistică, i-au apreciat talentul artistic.

Lista lucrărilor sale este lungă, la fel ca și cele ale acțiunilor și inițiativelor cu care s-a remarcat în cercul artiștilor plastici mureșeni, clujeni, bucureșteni. Așa se face că sub semnul harului ei artistic, inima autoarei s-a transpus în literatură, cu mult succes, primind frumoase aprecieri care îi înnobilează caracterul, asta pentru că, în tot și toate domnia sa a pus suflet rostitor de adevăr, credința și speranța că arta și scrisul ei vor putea schimba în bine lumea, sau măcar o mică parte din ea.

 

Lasă un comentariu