AGENȚIA NAȚIONALĂ DE TRANSPLANT: 71 DE PRELEVĂRI MULTIORGAN DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

Distribuie pe:

Activitatea de transplant a cunoscut o ușoară revigorare în ultimele luni, depășind numărul de donatori din ultimii 2 ani, de la începutul anului până în prezent fiind realizate 71 de prelevări multiorgan, informează Agenția Națională de Transplant, într-un comunicat.

“În ultimele luni, activitatea de transplant a cunoscut o ușoară revigorare, depășind numărul de donatori din ultimii 2 ani: 71 de prelevări multiorgan de la începutul anului. Există o tendință de susținere și dezvoltare a acestei activități, care se concretizează în salvarea de vieți omenești, de cetățeni români care pot beneficia în România de această intervenție chirurgicală complexă, care reprezintă pentru mulți dintre ei unica șansă de supraviețuire”, afirmă ANT.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului, datorită donatorilor în moarte cerebrală din România au fost salvate 55 de vieți prin transplant de ficat (din care unul în sistemul Eurotransplant), 127 prin transplant de rinichi, 7 prin transplant de plămâni (din care 4 în Eurotransplant) și 10 prin transplant de cord (din care 4 în Eurotransplant).

ANT afirmă că până în prezent funcționează cu succes activitatea de transplant doar în câteva unități sanitare.

“Există o tendință de susținere și dezvoltare a acestei activități, care se concretizează în salvarea de vieți omenești, de cetățeni români care pot beneficia în România de această intervenție chirurgicală complexă, care reprezintă pentru mulți dintre ei unica șansă de supraviețuire. Activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant. Din păcate, până în prezent, funcționează cu succes doar în câteva unități sanitare, în care a existat disponibilitatea de a construi în ani de zile, cu mult efort, dăruire și implicare, o echipă de coordonare de transplant”, susține ANT.

Lasă un comentariu