PLENUL CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII S-A REUNIT, IERI, PENTRU A-ȘI ALEGE NOUA CONDUCERE - PREȘEDINTELE ȘI VICEPREȘEDINTELE

Distribuie pe:

Pe ordinea de zi a ședinței plenului CSM s-a aflat și prezentarea raportului de activitate al instituției pe anul 2019, în mandatul judecătorului Lia Savonea - președinte, și al procurorului Nicolae Andrei Solomon - vicepreședinte.

Candidații pentru șefia CSM trebuiau să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judi-ciar și proiectele aflate în derulare.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept - ministrul Justiției, președintele ICCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituției și Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au avut dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte membrii de drept ai CSM și reprezentanții societății civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă președintele este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu și Mariana Ghena - Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea - Curtea de Apel București, Nicoleta Margareta Țînț - Curtea de Apel Brașov, Andrea Annamaria Chiș - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamț, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timișoara și Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte procurorii Codruț Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

Victor Alistar și Romeu Chelariu au fost aleși de Senat ca membri CSM din partea societății civile.

Lasă un comentariu