APROAPE 50 DE ZIARIȘTI AU FOST UCIȘI ÎN 2019

Distribuie pe:

Patruzeci și nouă de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume, în 2019, au declarat, ieri, reprezentanții Organizației “Reporteri fără frontiere” (RSF), citați de AFP, cu mențiunea că este vorba de cel mai mic număr de decese în rândul reprezentanților mass-media înregistrat în ultimii 16 ani.

Majoritatea jurnaliștilor și-au pierdut viața pe fondul conflictelor din Yemen, Siria și Afganistan, precizează RSF, adăugând că “jurnalismul rămâne o profesie periculoasă”.

Aproximativ 80 de ziariști și-au pierdut viața, în medie, în ultimele două decenii, informează RSF, al cărei director, Cristophe Deloire, a atras atenția că numărul ziariștilor uciși în țări în care nu sunt conflicte este “alarmant de mare”, numai în Mexic fiind uciși 10 jurnaliști.

El a menționat că, în timp ce scăderea numărului victimelor în zonele de conflict “este motiv de sărbătoare”, “tot mai mulți jurnaliști sunt asasinați din motive ce țin de profesia lor, în țări democratice, fapt ce reprezintă o adevărată provocare pentru democrație”.

În timp ce numărul ziariștilor uciși a scăzut, tot mai mulți reprezentanți ai mass-media ajung după gratii, adaugă RSF: aproximativ 390 de ziariști au fost întemnițați în 2019, cu 12% mai mulți decât anul trecut. Aproape jumătate dintre ei se află în închisori din China, Egipt și Arabia Saudită, țară ale cărei autorități au fost acuzate de asasinarea editorialistului Jamal Khashoggi, anul trecut, la sediul ambasadei din Istanbul.

“China, care și-a intensificat represiunea asupra minorității uigure (în cea mai mare parte musulmană), deține singură o treime din jurnaliștii încarcerați din întreaga lume”, declară reprezentanții RSF.

Între timp, 57 de reprezentanți ai presei sunt ținuți ostatici pe tot globul, în mare parte în Siria, Yemen, Irak și Ucraina.

“Nu a existat un număr semnificativ de eliberări ale ostaticilor în acest an, în ciuda evoluțiilor majore înregistrate în Siria”, spun reprezentanții RSF, fapt ce-i determină să se teamă de ce-i mai rău pentru mulți dintre cei răpiți. (sursa - AFP, traducere; foto - dw.com) 

Lasă un comentariu