SUNTEM ROMÂNI. ȘI PUNCTUM!

Distribuie pe:

Ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul anului și aș încerca, fără prea multe comentarii, un bilanț menit să ne mai descrețească frunțile, sub arcul de lumină al bucuriei, al mândriei de a fi român și al speranței de mai bine. Mă voi opri doar asupra celor mai recente și frumoase performanțe românești.

Pentru a patra oară în carieră, superba sportivă Cristina Neagu a primit titlul de cea mai bună handbalistă a lumii! În vârstă de 31 de ani, Cristina devine primul star al handbalului, cu patru astfel de trofee în palmares (2010, 2015, 2016 și 2018).

Titlul i-a revenit la finele unui sezon în care a ieșit golgheter al Ligii Campionilor, cu 110 goluri, a prins pentru al patrulea an la rând echipa ideală a Ligii Campionilor, pe postul de inter stânga, a câștigat o medalie de bronz la turneul final al Ligii Campionilor, titlu și Cupa României alături de CSM București. În prima zi de pauză a naționalei lui Tomas Ryde, de la debutul la Campionatul Mondial, căpitanul tricolorelor a fost premiată la pauza meciului din Grupa D, dintre Congo și Japonia, de către Hassan Moustafa - președintele Federației Internaționale de Handbal.

***

Magda Cârneci, președinta PEN România, în ultimii 8 ani, și președinta ICR Paris, între 2006 și 2010, a primit cea mai înaltă distincție civilă și militară a statului francez: Legiunea de onoare.

Născută la 28 decembrie 1955, la Gârleni, în județul Bacău, a utilizat și pseudonimul Magdalena Ghica, până în anul 1989. Este poet, eseist, critic și teoretician de artă român, fiica poetului, publicist și traducător, Radu Cârneci. A absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei a Institutului de Arte Plastice “N. Grigorescu” din București, în 1979. În 1997 a obținut un doctorat în istoria artei, la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A obținut, de asemenea, numeroase burse de cercetare pre și postdoctorale în străinătate. Între 2001-2005 a fost lector invitat la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris. Între 2007-2010 a condus Institutul Cultural Român din Paris. În prezent, este profesor asociat la Universitatea Națională de Artă din București, redactor cultural la Revista 22 și redactor-șef al revistei de arte vizuale ARTA din București.

***

Președintele Klaus Iohannis va primi, anul viitor, Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) acordat de orașul german Aachen, pentru contribuția adusă la dezvoltarea și unitatea proiectului european. Șeful statului se alătură, astfel, unui număr însemnat de lideri din Europa de Est care au primit acest premiu, precum Vaclav Havel sau Donald Tusk. Premiul, ce poartă numele împăratului fondator al Imperiului Carolingian, supranumit “Părintele Europei”, este cea mai importantă distincție acordată vreodată unui om politic român.

Pe lista câștigătorilor acestui premiu, acordat din 1950 încoace, se regăsesc nume precum Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vaclav Havel, Henry Kissinger, Robert Schumann, Winston Churchill, Bill Clinton sau regele Juan Carlos I al Spaniei.

Anunțul a fost dat publicității de conducerea Societății de Decernare a Premiului Internațional Carol cel Mare, informează Deutsche Welle.

Klaus Iohannis va primi acest premiu în anul 2020, cu ocazia celei de-a 70-a decernări a Premiului Charlemagne, când sunt aniversate șapte decenii de la Declarația Schumann din 9 mai 1950, marcată în istorie drept Ziua Europei.

***

În vârstă de 26 de ani, absolventă a Facultății de Matematică, orădeanca Denisa Hodișan este “Miss Planet 2019”. Ea și-a câștigat titlul la gala internațională “Miss & Mister Planet” organizată la Tbilisi, în Georgia. După selecțiile naționale, reprezentanții a 15 țări au ajuns în finala concursului, printre care Italia, Portugalia sau India. Învingătoare în concursul Miss Planet a ieșit românca noastră. Are 1,72 metri înălțime, cântărește puțin peste 50 de kilograme și are dimensiunile etalon ale unui model, 90-60-90. A mai câștigat, la Belgrad, titlul Miss Balkana 2017, la ediția jubiliară 30 a acestui concurs, și, de asemenea, este deținătoare a numeroase premii internaționale de frumusețe, atât ea personal, cât și copiii pe care îi învață această artă. “Mă simt foarte mândră de mine! Mai ales pentru că lucrez cu copiii și îi ajut să ajungă în top, să fie cunoscuți international, și împreună promovăm România”, a declarat bihoreanca pentru Agerpres.

Câștigătorul marelui premiu Mister Planet a fost ales tânărul sud-african Aubrey Pieterse. Concursul Miss & Mister Planet este unul dintre cele cinci mari concursuri de frumusețe ale lumii, alături de Miss World, Miss Universe, Miss Earth și Miss Globe.

***

Stabilit în Spania, membru al Uniunii scriitorilor spanioli, la invitația ASARS / Asociación de Escritores y Artistas Rumanos de España și a Cenaclului de la Roma, poetul Gelu Vlațin a fost prezent în capitala Italiei, duminică, 15 decembrie, la Centrul Cultural G. Morandi, unde și-a prezentat cele mai recente cărți apărute în ediție bilingvă (ro/es), la HUERGA y FIERRO Editores. Este vorba de El último aliento / Ultima suflare, apărută în 2017, și Ayla apărută în 2019. Ambele traduceri în limba spaniolă au fost făcute de Mario Castro Navarrete. Prefața la Ayla este scrisă de unul dintre cei mai importanți tineri poeți din Spania, Escandar Algeet.

***

O româncă plecată din țară, de peste două decenii, a decis să investească din banii câștigați în Marea Britanie în arbori pe care să îi planteze în Munții Făgăraș, acolo unde hoții de lemn au defrișat, masiv, creste întregi.

Nico de Transilvania, pe numele ei Nicoleta Cărpineanu, s-a stabilit acum douăzeci de ani în Anglia, unde s-a apucat de muzică. “Mi-am petrecut copilăria în nordul Transilvaniei. Bunica mea trăia cu puțin și în comuniune cu natura, într-o comunitate mică. Avea o casă chiar lângă pădure. M-am mutat în Anglia acum 20 de ani și am învățat să fiu DJ. Am început să mixez muzică din țara mea și așa am reușit să mențin o legătură cu România, prin muzica din Balcani.

Mi-am dat seama că cel mai bun mod în care pot să ajut la protejarea acestor păduri este să îmi folosesc abilitățile și să atrag atenția asupra a ceea ce mă pasionează atât de tare: pădurea! Dacă moare pădurea, vor muri și acești oameni împreună cu ea. Și au atât de multe să ne învețe!”, spune Nicoleta.

***

România este cel mai mare exportator de viori din Uniunea Europeană. Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 de viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, transmite Agerpres, citând datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Digi24.

Peste jumătate din viori (52%, respectiv 55.100 viori) au mers către alte state membre ale UE. Conform jurnalistei Diana Zaim, cei mai mari exportatori de viori din UE către restul lumii, sunt România (14.000 de viori exportate în statele din afara UE, sau 28% din exporturile extracomunitare de viori, în 2018), Danemarca, Germania, Marea Britanie, Cehia, Franța, Italia și Belgia. Aproape jumătate dintre viorile exportate de UE au mers către două țări: SUA și Coreea de Sud (11.900 de viori fiecare, sau 24% din exporturile extracomunitare de viori). Acestea au fost urmate de Japonia, Canada, Australia, Elveția, Hong Kong, China, Rusia, Norvegia și Serbia.

***

Marele violonist Eugen Sârbu a acceptat invitația de a patrona Fundația FARA din Marea Britanie și România, al cărei Patron Regal este Alteța Sa Regală Prințul CHARLES DE WALES.

FARA provine de la cuvântul romanesc “fără”. Această Fundație a fost creată în 1991, cu scopul “de a sprijini copiii și familiile cele mai sărace și vulnerabile din România”, după cum a declarat Jane Nicholson MBE - Fondatorul și Directorul Fundației. Maestrul Sârbu, un umanitar profund atașat țării sale natale și sensibil la suferința tuturor oamenilor, este onorat să se alăture acestei Fundații si idealului său nobil.

Deocamdată, atât!

Lasă un comentariu