POVESTEA “NUCULUI DE AUR”

Distribuie pe:

În urma cu 12 ani, Sebastian POP, un absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, a înființat o plantație pomicolă cu nuc, pe o suprafață de 2,5 hectare, în Șăulița, Comuna Miheșu de Câmpie, cu 450 de puieți cu nuc altoit, din soiuri agreate în țările Uniunii Europene, adaptate și la microclimatul din România. Împreună cu mai mulți cultivatori a înființat asociația profesională “Nucul de aur”. Cu economiile familiei, cu un împrumut din bancă, a plătit francezilor 15 euro + TVA pentru un puiet. A făcut o pasiune pentru cultura nucului, în ideea unui refugiu din oraș, printr-un hobby care să îi aducă și satisfacții materiale. A citit toată literatura de specialitate legată de nuc, s-a documentat în țară și peste hotare și, la un moment dat, când a considerat că a devenit “doctor” în cultura nucului pentru fructe, a plantat puieții de nuc, atent selectați. Cultura nucului este o investiție în care, după 4 ani, la nucul altoit, și 10 ani, la nucul din sămânță, producția de pe un hectar cu nuci poate asigura supraviețuirea, în condiții onorabile, a unei familii de patru persoane.

După mai multe greutăți, livada a intrat pe rod. Să-mi fie cu iertare, îmi doresc să vă prezint o posibilă schimbare la față a României, printr-o activitate capabilă să-ți asigure o anume fericire și un beneficiu material. Chiar dacă statul spune că nu sunt accesați banii europeni, nu acordă niciun sprijin, din cauza unei birocrații stufoase. Investește omul harnic o mulțime de bani, iar când să se bucure de roadele muncii lui, hoții i le fură. Dacă în America este împușcat cel care intră pe proprietate privată, la noi riști să faci pușcărie dacă l-ai izgonit pe domnul hoț.

Zilele trecute, l-am întâlnit pe Sebastian Pop și l-am întrebat cum stă cu livada de nuci, după 12 ani de la înființare. Cătrănit, mi-a declarat că livada lui a intrat pe rod masiv și că anul acesta a obținut peste 3 tone de fructe de nuci la hectar. În schimb, este supărat pentru că mai mult de un sfert din producție i-a fost furată. A apelat la Poliție, dar se pare că nu-și poate recupera paguba, deoarece cei care au furat nu lucrează și trăiesc doar din ajutorul

de șomaj primit de la Primărie. Dacă îi invită să lucreze pe plantația de nuci, refuză, chiar dacă li se oferă 200 lei/zi, plus mâncare și țigări. Preferă să trăiască din furat. “Domnule, îmi vine să îmi iau lumea în cap, să plec din țară, să las toată agoniseala de o viață, când văd că unii sunt ocrotiți, iar eu, care achit taxe și impozite către stat, investesc o groază de bani în tratamente fitosanitare și lucrări de întreținere în livadă, în 2-3 zile sunt păgubit de peste 150 milioane de lei. De acord, mă duc în instanță, să admitem că voi avea câștig de cauză, dar paguba nu mai poate fi recuperată. Mai există un aspect extrem de dureros, care, în loc să îi producă bucurie și tihnă în refugiul din livada cu nuci, i-a adus mai mult stres și amărăciune.

În vară, fostul polițist a forat o fântână la adâncimea de 8 metri. A cumpărat o pompă, cu 1.000 de euro, dar când să se bucure că își poate uda nucii, i-au fost furați 130 de metri de cablu electric, iar în timp ce s-a deplasat la Târgu-Mureș să cumpere alt cablu, i-au furat încă 150 de metri.

“Nucul nostru de aur” a devenit o sursă de câștig nemeritat pentru cei care nu au plantat în viața lor un copac.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu