SITUAȚIE CRITICĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU - IRANUL AMENINȚĂ CĂ VA ATACA DUBAI, EMIRATELE ARABE UNITE ȘI ISRAELUL

Distribuie pe:

Armata irakiană a lansat 22 de rachete asupra bazelor unde staționează americani

Comandamentul militar irakian a anunțat ieri că 22 de rachete iraniene au căzut asupra a două baze militare de pe teritoriul Irakului “fără a face victime printre forțele irakiene”, după o ripostă a Iranului împotriva intereselor SUA, care l-au ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani.

“Între orele 01.45 și 02.15 (22.45 GMT și 23.15 GMT), Irakul a fost bombardat de 22 de rachete - 17 asupra bazei aeriene Ain al-Assad și cinci asupra bazei din Erbil - care au lovit instalații ale coaliției internaționale antijihadiste” condusă de SUA, anunță comandamentul militar irakian într-un comunicat.

“Nu există nicio victimă în rândurile forțelor irakiene”, se mai spune în comunicat, publicat la șapte ore după atacul întreprins de Teheran, susținător al puterii de la Bagdad.

Comunicatul nu face referire la eventuale victime în cadrul forțelor coaliției.

El nu evocă nici Iranul, care a revendicat aceste atacuri pentru “a-l răzbuna” pe generalul Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, alături de Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al Hashd al-Shaabi, coaliție de paramilitari irakieni pro-Iran, integrați în prezent forțelor de securitate irakiene.

Ca represalii la ceea ce el denunță a fi o încălcare a suveranității sale, Irakul a cerut retragerea trupelor străine de pe teritoriul său, în timp ce tirurile cu rachete împotriva diplomaților și militarilor americani din Irak s-au întețit.

Iranul amenință Washingtonul cu un atac cu rachete în SUA

Dacă SUA va riposta atacului cu rachete iranian, se va confrunta cu un nou val de rachete, direct în SUA, amenință Gardienii Revoluției, corpul militar iranian responsabil de valul de atacuri asupra bazelor militare americane din Irak.

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran punctează, într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Telegram, că “Pentagonul anunță că SUA vor răspunde la atacurile Iranului”.

“De data aceasta vă răspundem în America”, amenință organizația militară iraniană, citată de CNN.

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran a mai amenințat că va ataca Dubai, Emiratele Arabe Unite și Haifa, Israel.

Pentagonul a anunțat la scurt timp după atacul din această noapte că a fost vorba despre un atac cu “mai mult de 12” rachete balistice, care a vizat două baze cu militari americani.

Pe de altă parte, mesaje mai moderate au venit din partea ministrului de externe al Iranului, Javad Zarif.

“Iranul a luat și a încheiat măsurile proporționale, de autoapărare, conform Articolului 51 al Cartei ONU, țintind baza de la care a fost lansat atacul laș împotriva cetățenilor noștri și a unor oficiali cu rang înalt”, afirmă șeful diplomației iraniene, înainte de a transmite: “Nu căutăm o escaladare sau războiul, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”, a afirmat ministrul de externe iranian.

Șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul general iranian Soleimani.

Companiile aviatice importante își suspendă cursele spre Iran și zborurile în spațiile aeriene ale Irakului și țărilor din golfurile Persic și Oman

aviatice importante și-au suspendat cursele spre Iran și toate zborurile ce survolează teritoriile Iranului, Irakului, dar și a Golfurilor Persic și Oman, după atacurile iraniene asupra a două baze din Irak unde staționează militari americani, au informat ieri agențiile internaționale de presă.

Compania aviatică Air France și-a suspendat “până la noi ordine” toate cursele care survolează spațiile aeriene iranian și irakian, la câteva ore după atacurile iraniene.

“Ca măsură de precauție și după anunțul privind lovituri aeriene în curs, Air France a decis să suspende până la noi ordine orice survolare a spațiilor aeriene iranian și irakian”, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei aeriene franceze. “Planurile de zbor sunt ajustate în timp real, în funcție de decizii ale autorităților franceze și regionale, peste tot în lume, pentru a asigura cel mai înalt nivel de securitate a zborurilor”, asigură compania.

În Germania, Lufthansa a anunțat la rândul său că își anulează cursa aviatică zilnică având ca destinație Teheranul ca măsură de precauție pe fondul evenimentelor din regiune. Ulterior, un alt purtător de cuvânt a transmis că Lufthansa va evita spațiile aeriene irakian și iranian, fără a preciza câte zboruri vor fi afectate.

Agenția Federală a Aviației Americane (FAA) a interzis marți seara avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul și țările din Golf, în urma atacurilor.

Agenția federală rusă pentru transport aviatic Rosaviația le-a transmis transportatorilor ruși să evite zborurile deasupra spațiilor aeriene ale Irakului, Iranului, țărilor din Golful Persic și Golful Oman. “Date fiind informațiile privind existența de riscuri de securitate pentru avioanele civile, Rosaviația recomandă până la noi ordine evitarea spațiilor aeriene deasupra teritoriilor Iranului, Irakului, Golfului Persic și Golful Oman pentru zborurile civile ruse, inclusiv pentru zborurile de tranzit”, citează RIA Novosti, un comunicat al agenției federale.

Aceste restricții de zbor intervin după ce Iranul a lansat rachete împotriva bazelor Ain al-Assad și Erbil din Irak, utilizate de armata americană, ca represalii după atacul cu dronă american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, săptămâna trecută.

Raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene și rolul scutului de la Deveselu în contracararea eventualelor atacuri

Armata iraniană e dotată cu șase tipuri de rachete balistice, Shahab 3 fiind generația cea mai avansată și cu cea mai mare rază de acțiune (2.000 km).

Rachetele Shahab 3 lansate de trupele iraniene pot ajunge, în teorie, în Europa, intrând în raza lor de acțiune țări precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia ori Turcia.

Dezvoltarea rachetelor Shahab 3 e unul dintre motivele pentru care SUA au amplasat în Europa un scut anti-rachetă a cărui menire e protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene cu rază lungă de acțiune. După ce a fost construit de SUA, scutul antirachetă a intrat în operarea NATO.

Elemente ale acestui scut se găsesc și în România, care găzduiește la Deveselu (Olt) lansatoare de interceptori anti-rachetă. Interceptorii SM-3 tip I B sunt pur defensivi, nu sunt echipați cu niciun fel de focoase explozive și se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi și distruge focoasele rachetelor balistice inamice.

Baza găzduiește trei baterii, cu câte 24 de rachete interceptoare SM-3 fără încărcătură explozivă.

Amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă a fost decisă în 2011, când președintele de atunci al SUA, Barack Obama, a modificat abordarea inițială a predecesorului său.

Sistemul Aegis, prezent în România, poate intercepta doar rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, fără efect asupra arsenalului de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei.

ului a crescut după atacurile Teheranului asupra unor ținte americane din Irak

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va răspunde la orice posibil deficit în aprovizionarea cu petrol, dar are totuși unele “limite”, a declarat miercuri ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei. “Nu putem înlocui orice cantitate cu capacitățile de rezervă pe care le avem”, a declarat ministrul, la o conferință organizată la Abu Dhabi. Cu toate acestea, Suhail al-Mazrouei a spus că nu se așteaptă la o situație în care vor exista îngrijorări cu privire la un deficit de aprovizionare și a adăugat că stocurile mondiale de petrol sunt în apropierea mediei din ultimii cinci ani. “Nu prognozăm un deficit de aprovizionare, exceptând situația unei escaladări catastrofale, ceea ce nu credem că se va întâmpla”, a spus Suhail al-Mazrouei. Prezent la aceeași conferință, secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, a spus că facilitățile petroliere din Irak sunt în siguranță, iar producția de petrol a Irakului continuă. “Este o mare ușurare că facilitățile continuă să fie în siguranță în Irak, iar producția continuă”, a spus Barkindo. Cu toate acestea, într-un mesaj adresat președintelui SUA, Donald Trump, Barkindo a spus că OPEC nu poate să fie unicul responsabil pentru menținerea stabilității pe piața petrolului.

Cotația barilului de petrol a crescut ieri dimineață, după atacurile ce au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra unor ținte americane din Irak, ca represalii pentru atacul SUA cu dronă asupra unui comandant iranian. Atacurile iraniene au influențat cotațiile petrolului pe piețele din Asia, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la producția și stocurile de țiței. Ieri, în jurul orei 01.30 GMT, barilul de țiței WTI a înregistrat o creștere de 3,46%, până la 64,87 dolari, iar barilul de țiței Brent s-a apreciat cu 3,66%, până la 70,77 dolari. (surse - Afp, reuters, agerpres.ro, BBC.com, efe; foto - caleaeuropeana.ro)

 

Lasă un comentariu