LUMEA ÎN CARE TRĂIM - DECENIUL 2020-2030, DECISIV PENTRU VIITORUL PLANETEI

Distribuie pe:

Odată cu intrarea în noul an, oamenii de știință preconizează “schimbări incredibile” pe plan mondial, asigurându-ne că nu e vorba de “mesaje trimise de îngeri” sau de idei “scoase din pălărie”, ci au la bază prognoze științifice și economice formulate de reputați experți internaționali, precum și proiecte aflate deja în diverse stadii de implementare de către specialiști și inventatori.

“Nu sunt fantezii, ci evenimente care, după toate probabilitățile, se vor petrece în deceniul 2020-2030, constituind momente importante, care vor marca viitorul planetei”, ne asigură savanții mondiali.

2020 - Începe producția mașinilor de citit gândurile

Deși pare de domeniul științifico-fantastic, dacă oamenii de știință se țin de promisiune, în următoarele 12 luni ar trebui să începem să vedem primele dispozitive care citesc și vizualizează gândurile.

Sfârșitul lui 2020 este data limită pe care un grup de cercetători japonezi au stabilit-o în 2010, când au anunțat pentru prima dată planul lor de a lansa mașini care pot citi gândurile și le pot transforma în texte scrise.

De atunci, s-au mai făcut câteva descoperiri incredibile: tot o echipă de cercetători japonezi a dezvoltat o tehnologie care poate decodifica activitatea creierului pentru a crea imagini brute din gândurile oamenilor. Între timp, oamenii de știință de la Universitatea Carnegie Mellon au creat și ei o mașină care urmărește semnalele creierului și le folosește pentru a citi gândurile din mintea oamenilor, susținând că în 87% din cazuri, mașinăria lor nu dă greș.

2021 - Începe producția în masă a mașinilor care se conduc singure

Mașinile care se conduc singure au intrat deja pe piață, dar sunt, încă, un lux rezervat celor puțini și înstăriți, ceea ce nu va mai fi cazul în 2021.

Acesta este anul în care compania chineză Baidu intenționează să umple străzile din Beijing și Shanghai cu astfel de autovehicule. Și, dacă succesul Chinei privind mașinile electrice este un indiciu, putem conta pe faptul că vom vedea asemenea autovehicule care se conduc singure, mult mai repede decât în Occident.

Cu toate problemele privind lipsa de libertate și democrație, China a reușit să facă din achiziționarea de mașini electrice aproape o necesitate. În cele mai mari orașe din China, oricine cumpără o mașină pe benzină trebuie să plătească aproximativ 14.000 de dolari USD pentru o plăcuță de înmatriculare, cetățenii fiind, practic, “forțați” să-și cumpere mașini electrice, astfel că, în prezent, aproximativ 60% din producția globală de mașini electrice sunt vândute în China.

Dacă Baidu va primi sprijinul guvernului chinez, ne putem aștepta ca, peste tot în lume, numărul “orașelor fără șofer” să crească în 2021.

2022 - Avioane propulsate de energia solară

În 2022, Eviation Aircraft intenționează să producă primul avion complet electric din lume.

Aceasta nu mai este nici măcar o idee ce ține de science-fiction și nu este nici prima de acest fel. O echipă de piloți a înconjurat deja lumea cu un avion electric. Dar în 2022, avioanele electrice încărcate cu panouri solare vor deveni o opțiune reală pentru toți cei care vor călători pe calea aerului. Mai mult, Norvegia s-a angajat deja să folosească acest tip de aeronave în 2023 și intenționează să construiască, până în 2025, primul aeroport din lume care să fie complet echipat pentru utilizarea de surse de energie regenerabilă.

Avioanele viitorului ar putea fi chiar mai ieftine: Eviation Aircraft susține că în ce privește avionul electric, se vor cheltui doar 8 dolari pentru asigurarea energiei necesare unui zbor de 100 de mile, față de 400 de dolari - combustibilul necesar pentru ca un avion pe benzină (și care, în plus, emană gaze cu efect de seră) să facă aceeași călătorie, în prezent.

2024 - Prima misiune spațială pe Marte, cu astronauți la bord

2024 va fi anul în care omul va păși pe Marte. Este anul în care programul Space X al lui Elon Musk intenționează să trimită primele rachete pe Marte.

Este doar o problemă de distanță: în 2024, orbita Pământului și cea a planetei Marte vor fi aliniate într-un mod care să permită cea mai ușoară călătorie interplanetară posibilă.

2025 - Oamenii de știință vor fi capabili “să dreagă” creierul omenesc

În 2013, guvernul SUA a anunțat lansare Inițiativei BAIN: întocmirea, până în 2025, a hărții creierului uman, înregistrarea și descrierea circuitelor cerebrale și a modului în care interacționează milioanele de celule, pentru a înțelege activitatea din interiorul creierului.

Odată proiectul intrat în ultimul an de cercetare, oamenii de știință implicați vor depăși stadiul de analiză și vor pune în aplicare rezultatele studiului, folosind rezultatele a tot ceea ce vor fi descoperit până atunci.

Se preconizează că cercetările vor face posibilă scanarea creierului și identificarea unor probleme de sănătate mintală, precum tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) și depresia și - dacă lucrurile merg bine - ar putea chiar să permită rezolvarea acestor probleme, fără a mai fi nevoie de psihoterapeut sau de “pumni de pastile”.

Aceasta este o profeție optimistă; în realitate, cercetătorii speră ca, până în 2025, să poată măsura nivelurile de PTSD prin scanarea creierului uman - cercetarea care ar putea deschide o nouă eră a tehnologiei, pe măsură ce se vor atinge noi niveluri de înțelegere a “mașinăriei” minții omenești.

2026: Doctorii învață să ne întinerească inimile

Boala cardiovasculară este, încă, principala cauză de deces în multe regiuni ale lumii. Oricât ne-am feri de supărări, nu putem evita îmbătrânirea inimii. Cel puțin nu vom mai putea, până în 2026, anul în care Institutul de celule stem Harvard preconizează să finalizeze cercetările clinice menite a “combate” îmbătrânirea inimii umane. Cercetătorii au identificat o proteină care, atunci când este injectată în corpul șoarecilor bătrâni, poate reduce îngroșarea pereților inimii acestora.

Se intenționează efectuarea, în viitorul apropiat, a testelor pe oameni și, până în 2026, studiile clinice ar trebui finalizate. Dacă vor avea succes, s-ar putea să scăpăm de una dintre cele mai mari bariere… în calea nemuririi.

Futuristul Ray Kurzweil a prezis de mult că, până în 2029, progresele tehnologiei medicale vor putea adăuga, în fiecare an, câte un an în plus la speranța noastră de viață. Dacă cercetarea se dovedește una de succes, înseamnă că vizionarul a avut dreptate.

2027: Statele în curs de dezvoltare vor depăși economia SUA

Lumea trece printr-o schimbare incredibilă, fără precedent. Sunt națiuni în curs de dezvoltare care se dezvoltă într-un ritm atât de alarmant, încât pare doar o chestiune de timp până să asistăm la o schimbare majoră în echilibrul global de putere.

Potrivit Goldman Sachs (una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume), acest lucru este inevitabil - și se va întâmpla între 2026 și 2027.

Până în 2026, spun experții din cadrul companiei, China va depăși Statele Unite, devenind cea mai mare putere economică din lume. Dar lucrurile nu se opresc aici: până în 2027, țările BRIC - Brazilia, Rusia, India și China - vor avea un PIB total mai mare decât națiunile G7 - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite.

Pe scurt, echilibrul puterii globale se va deplasa din emisfera occidentală - o schimbare ce ar putea afecta destinul întregii rase umane.

2028 - Oamenii de știință încep să reînvie specii dispărute

Jurassic Park nu va rămâne, pentru totdeauna… “science fiction”. Oamenii de știință estimează că vor fi capabili să reînvie specii dispărute.

Probabil că va trebui să așteptăm un pic mai mult decât până în 2028 înainte de a putea aduce înapoi dinozaurii și tiranozaurii, dar progresele înregistrate în ingineria genetică ar trebui să permită “renașterea” unor animale dispărute mai recent, cum ar fi păsărea Dodo. (Raphus cucullatus a trait vreme de milenii pe insulele Réunion și Mauritius din Oceanul Indian. La numai două sute de ani de la venirea omului în această regiune, păsările au dispărut. Pasărea Dodo, cu aspectul său neobișnuit, este una din cele mai cunoscute specii dispărute).

Oamenii de știință au în vedere mai multe abordări: unii încearcă să folosească materialul genetic al animalelor dispărute pentru a obține o clonă exactă, în timp ce alții folosesc reproducerea selectivă sau modificări genetice pentru a încerca să le “refacă” prin intermediul celor mai apropiate rude ale lor, din prezent.

La început, probabil că, în grădinile zoologice vom vedea doar câteva păsări dodo și tigri tasmanieni, dar, în timp, această tehnologie ar putea duce la realizări și mai incredibile, ceea ce va permite renașterea unor creaturi preistorice, chiar și a primilor pământeni.

2029 - Populația globală atinge un punct critic

Se preconizează că, până la sfârșitul anului 2029, populația lumii va ajunge la 8,5 miliarde de oameni - și atunci când acest lucru se va întâmpla, ne vom confrunta cu totul și cu totul alte probleme decât în prezent.

Unii oameni de știință cred că sfârșitul deceniului 20 va marca o nouă schimbare a priorităților omenirii. Până atunci, vom avea nevoie cu 50% mai multă hrană și energie decât astăzi și cu 30% mai multă apă.

Goana după mâncare și după apă potabilă va deveni cu adevărat o problemă, iar în 2029 omenirea va începe să-și dea seama cât de mare este această problemă.

“Nu va avea loc un colaps complet”, prevede John Beddington, consilier științific în cadrul Regatului Unit, “însă lucrurile vor începe să devină îngrijorătoare dacă nu abordăm aceste probleme”.

În lipsa unei gestionări corespunzătoare, următorul deceniu ar putea duce la o nouă eră a conflictelor globale, deoarece națiunile vor începe să se războiască pentru terenuri agricole și pentru apă.

Dacă nu se schimbă ceva în următorii 10 ani, deceniul 2030 - 2040 va marca zorii unei ere a războiului. (sursa - listverse.com)

 

Lasă un comentariu