MAPAMOND

Distribuie pe:

Anul 2019, al doilea cel mai călduros din istoria înregistrărilor

Anul 2019 a încheiat cel mai călduros deceniu din istorie, au declarat, miercuri, reprezentanții Serviciului de monitorizare a climei din cadrul Uniunii Europene. Datele publicate de Serviciul de Schimbare Climatică Copernicus (C3S) au arătat că, anul trecut, temperaturile la nivel mondial au fost doar cu câteva sutimi de grade Clesius mai scăzute decât în 2016, când încălzirea s-a datorat în mare parte fenomenului meteo natural El Nino.

Temperaturile globale în 2019 au fost cu 0,6 Celsius mai ridicate decât media anilor 1981-2010, iar în ultimii cinci ani au fost cu 1,1-1,2 grade Celsius mai mari decât în era preindustrială.

Prima săptămână a anului 2020 a fost martora unor dezastre legate de climă, cum ar fi incendiile din Australia și inundațiile care ucid zeci de oameni în Indonezia.

Oamenii de știință afirmă că asemenea catastrofe vor deveni tot mai frecvente și mai intense, pe măsură ce temperaturile continuă să crească.

Anul trecut s-a înregistrat cea mai accentuată încălzire în Alaska și în alte zone din regiunea arctică, dar și pe suprafețe întinse din Europa de Est și de Sud, Africa de Sud și Australia.

În Europa, toate anotimpurile au fost mai calde decât media: C3S a declarat că în decembrie 2019 a fost cu 3,2 grade Celsius mai cald decât în perioada de referință 1981-2010.

Serviciul european a confirmat, de asemenea, că nivelul concentrațiilor de CO2 din atmosferă a continuat să crească în 2019.

“Toate acestea constituie semnale extrem de alarmante”, afirmă reprezentanții C3S. (sursa și foto - afp.com)

Peste Prut, au înflorit ghioceii

Căldura anormală și seceta din această perioadă reprezintă amenințări pentru culturile agricole, ce ar putea lăsa Republica Moldova fără produse alimentare, notează tvrmoldova. Specialiștii vorbesc, chiar, de o scădere la jumătate a recoltelor, față de anii precedenți. Euforia sărbătorilor a trecut și țăranii privesc acum, îngrijorați, câmpurile care trebuiau să fie acoperite de zăpadă, notează sursa, precizând că, în satul Stăuceni, mulți gospodari își duc traiul din vânzarea fructelor, cu temerea că livezile vor fi grav afectate după ce pomii au înmugurit, din cauza vremii prea calde, iar la primul ger pot îngheța. În plină iarnă, au răsărit ghioceii și lalelele și a înmugurit liliacul. Specialiștii în agricultură cred că ar putea avea recolte reduse la jumătate din cauza lipsei de precipitații. Cei mai afectați vor fi merii, perii, piersicii, culturile de zmeură, caișii, grâul și rapița. “Trebuie să fie luate măsuri tehnice de prelucrare a pământului pentru a păstra umiditatea care mai este în sol.”, a explicat specialistul în agricultură, Victor Melnic. În următoarele săptămâni nu sunt prognozate căderi de zăpadă. Și asta, cel mai probabil, din cauza încălzirii globale, care ar putea tranforma această iarnă în cea mai secetoasă din ultimii ani. Pe 22 decembrie, stațiile meteo din Republica Moldova au înregistrat plus 14 grade Celsius, aceasta fiind cea mai caldă zi de iarnă din ultimii ani. În următorii ani situația va deveni și mai dificilă, cred specialiștii. Astfel, agricultorii vor fi nevoiți să opteze pentru specii de plante rezistente la secetă, în condițiile în care se înregistrează scăderi constante ale nivelului pânzei de apă freatică. (sursa- agora.md, noi.md)

Fumul australian ar putea face înconjurul planetei

Incendiile care devastează, de luni de zile, regiuni vaste din Australia, au emis deja 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă și au produs poluanți nocivi, au spus, luni, reprezentanții programului de monitorizare Copernicus din cadrul UE, citați de OMS.

Depuneri de spumă brună au fost deja observate pe ghețarii din Noua Zeelandă, ceea ce ar putea accelera ritmul cu care acestea se topesc, precizează specialiștii.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat marți că fumul provocat de incendiile care afectează Australia, deja detectat pe celălalt mal a Pacificului în America de Sud, ar putea face înconjurul lumii în actualele împrejurări, relatează EFE.

“Sateliți ai Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei din SUA arată că fumul, deja vizibil în Chile și Argentina, este pe cale să dea ocol Pământului”, a declarat la o conferință de presă purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, notând că, în ciuda ameliorării aduse de o ușoară scădere a temperaturilor, “ce este rău încă n-a venit, având în vedere că vara din emisfera sudică abia a început”.

Incendiile din Australia, care au provocat moartea a zeci de persoane, au distrus sute de case și au generat pierderi economice grave, sunt totodată responsabile de o deteriorare a calității aerului ce constituie “o amenințare pentru sănătate”, a reamintit o sursă oficială.

“Fumul degajat de incendii are impact asupra sănătății unor colectivități sensibile - copii, femei însărcinate și vârstnici, și poate afecta pacienții cu boli respiratorii și cardiace, a precizat la conferința de presă de la Geneva și purtătoarea de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății, Fadela Chaib.

Un virus necunoscut s-a abătut asupra Chinei

Încă din prima zi a acestui an, Oficiul pentru China al Organizației Mondiale a Sănătății a fost informat despre apariția a 44 de cazuri de pneumonie cu etiologie (cauză) necunoscută, detectate în orașul Wuhan, provincia Hubei. Potrivit autorităților locale, din cele 44 de cazuri raportate, 11 pacienți sunt grav bolnavi, în timp ce restul de 33 sunt în stare stabilă. Conform rapoartelor mass-media, piața de pește și fructe de mare, posibil responsabilă pentru apariția bolii, a fost închisă pentru salubrizare și dezinfectare.

Agentul cauzal nu a fost încă identificat sau confirmat. Autoritățile naționale raportează că toți pacienții sunt izolați și primesc tratament. Semnele și simptomele clinice sunt în principal febră și dureri musculare, câțiva pacienți prezentând dificultăți de respirație, iar radiografiile toracice prezintă leziuni invazive ale ambilor plămâni.

Potrivit autorităților, unii dintre bolnavi erau dealeri sau vânzători pe piața fructelor de mare din Huanan. Pe baza informațiilor preliminare de la echipa de anchetă chineză, nu a fost raportată nicio dovadă de transmitere a bolii de la om la om și niciun fel de infecții ale lucrătorilor din sănătate.

Simptomele sunt comune mai multor boli respiratorii, iar pneumonia este frecventă în sezonul de iarnă; cu toate acestea, apariția a 44 de cazuri de pneumonie care necesită spitalizare grupată în spațiu și timp trebuie tratată cu prudență, se arată într-un comunicat al OMS, care monitorizează situația. Peste 120 de oameni se află sub observație medicală.

Oficialii din domeniul sănătății din China au declarat că nu există indicii clare despre transmiterea bolii de la om la om. Sunt excluse gripa aviară, gripa comună și adenovirusul, afirmă aceștia.

Val de aer polar... în India

Capitala Indiei, New Delhi, s-a confruntat săptămâna trecută cu cea mai scăzută temperatură de peste un secol, pe fondul unui val puternic de frig în partea de nord a țării, informează BBC, citat de agerpres.ro.

O ceață groasă a cuprins orașul la începutul acestei săptămâni, în condițiile în care temperatura maximă a scăzut la 9,4 grade Celsius, iar poluarea a atins niveluri record.

Cele circa 200 de adăposturi de noapte din Delhi au fost arhipline, în condițiile în care temperaturile minime s-au situat constant între 1-3 grade Celsius în ultimele zile.

Spre deosebire de orașele europene și americane, unde majoritatea clădirilor sunt echipate cu încălzire centrală, casele din unele dintre orașele indiene unde se înregistrează cele mai scăzute temperaturi nu sunt pregătite pentru iernile reci.

Cererea de încălzitoare crește înainte de lunile de iarnă, când comercianții încep să ofere reduceri, însă milioanele de indieni săraci nu-și permit costul acestora, fiind nevoiți să se bazeze pe metode tradiționale de încălzire, cum ar fi sticlele de apă caldă și păturile groase.

Jachetele groase de iarnă sunt, de asemenea, o raritate în India, unde oamenii obișnuiesc să iasă afară purtând un pulover gros și un șal.

Vremea rece a bulversat și vacanțele, în contextul în care 30 de trenuri și peste 450 de zboruri către și dinspre Delhi au fost întârziate luni, din cauza vizibilității scăzute. Mai multe zboruri au fost, de asemenea, anulate.

Valul de frig a lovit, de asemenea, zone vaste din statele nordice Uttar Pradesh, Haryana și Punjab, în multe locuri temperaturile maxime scăzând sub 10 grade Celsius.

În Laos au fost descoperite urmele unui asteroid care a căzut cu 780 de mii de ani în urmă

În Laos au fost descoperite urmele unui crater uriaș de douăzeci de kilometri care a apărut cu aproximativ 780 de mii de ani în urmă, în urma căderii unui mare asteroid. Se menționează faptul că nucleul și suprafața Pământului, spre deosebire de Lună, Marte, Mercur și alte lumi ale Sistemului solar interior, se află într-un continuu proces de schimbare. Ele se înnoiesc mereu, de aceea pe planeta noastră aproape că nu există urme ale căderii chiar și a celor mai mari asteroizi care pot distruge viața. Acest lucru împiedică oamenii de știință să înțeleagă modul în care căderea corpurilor cosmice ar putea afecta formarea și evoluția vieții, precum și cât de des s-a întâmplat acest lucru. Din acest motiv, descoperirea de noi cratere este un eveniment important pentru geologi. (sursa - noi.md)

 

 

Lasă un comentariu