AURESCU: PÂNĂ ÎN PREZENT, INTERESELE ROMÂNIEI ȘI CETĂȚENILOR ROMÂNI NU AU FOST AFECTATE DE SITUAȚIA DIN IRAK ȘI REGIUNE

Distribuie pe:

Până în prezent, interesele României și ale cetățenilor români nu au fost afectate de situația actuală din Irak și din regiunea Orientului Mijlociu, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române participă la ședința comună a Comisiilor pentru Politică externă și Apărare din Senat, alături de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. Tema audierii celor doi miniștri este situația actuală din Orientul Mijlociu.

Referitor la această situație, Aurescu a apreciat că “există preocupări serioase”, iar escaladarea conflictului poate să afecteze situația regională.

“În ceea ce privește evoluțiile îngrijorătoare care au avut loc recent în Orientul Mijlociu, așa cum a fost deja menționat public, inclusiv de către președintele României, de către ministrul Afacerilor Externe, există preocupări serioase cu privire la situația din Irak și din regiune, care, în cazul în care escaladarea continuă, pot să afecteze securitatea regională, dar și cea europeană și internațională în sens larg”, a spus Aurescu.

El a afirmat că “până în prezent, interesele României și cetățenilor români nu au fost direct afectate”, iar MAE monitorizează situația cetățenilor români din regiune.

În privința poziției țării noastre față de conflictul din Orientul Mijlociu, “România s-a coordonat și continuă să se coordoneze cu partenerii din UE și NATO”, a explicat ministrul.

Totodată, Aurescu a subliniat că poziția României este una unitară.

“Vreau să precizez de la bun început că de fiecare dată când Ministerul Afacerilor Externe s-a pronunțat pe acest subiect, nu a fost vorba doar de poziția Ministerului Afacerilor Externe, ci a fost vorba despre poziția României, toate aceste poziționări au fost discutate, omologate la nivel de Guvern și, respectiv, la nivel de președinte al României”, a punctat el.

Aurescu a amintit că miniștrii de Externe din UE susțin implicarea în dezescaladarea situației în Orientul Mijlociu.

“Au fost exprimate opinii destul de puternice cu privire la necesitatea ca Iranul să continue să respecte Acordul Nuclear”, a spus ministrul referitor la actuala situație și a vorbit și de eventuala trimitere în regiune a unei misiuni conduse de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și Securitate al Uniunii Europene.

Lasă un comentariu