ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA REGHIN

Distribuie pe:

Ziua de15 ianuarie stă deopotrivă sub semnul nașterii geniului poeziei românești Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Naționale. Această zi e dedicată celebrării Luceafărului poeziei românești la aniversarea a 170 de ani de la nașterea sa, dar e și o zi de reflecție asupra culturii române, împlinindu-se 10 ani de când Ziua Culturii Naționale omagiază personalități reprezentative ale culturii române, iar Mihai Eminescu reprezintă “omul deplin al culturii românești”, opera sa fiind, după cum spunea Titu Maiorescu, “punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești”.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată și la Reghin în cadrul unui eveniment organizat de Primăria și Consiliul local Reghin, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală “Petru Maior” Reghin și Despărțământul Reghin al Astrei. Evenimentul, coordonat de prof. dr. Florin Bengean, managerul Bibliotecii Municipale “Petru Maior”, și Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură și Culte, a debutat în sala devenită neîncăpătoare a Bibliotecii Municipale “Petru Maior” din Reghin, cu evocarea personalității marelui nostru poet care se înscrie în pleiada marilor scriitori ai literaturii universale, “Mihai Eminescu 170”, susținută de Florin Bengean. Despre importanța culturii a vorbit și doamna primar, ec. Maria Precup, căreia i-a fost acordată, de către Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, o diplomă și o plachetă ca semn de mulțumire pentru aportul adus la promovarea valorii culturii românești.

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, moderate de Nicolae Băciuț, un loc aparte a avut lansarea volumului “Dăruire”, antologie omagială coordonată de Sorina Bloj, dedicată de foștii elevi emeritei profesoare Maria Piștănilă. Numeroși foști elevi au adus un prinos de recunoștință profesoarei și dirigintei care a reprezentat un model pentru mulți dintre aceștia.

O notă de veselie a adus Cătălin Cioba cu volumul de poezii cu iz folcloric “Astăzi satu-i o poveste”, punctate de cântecele unor tinere interprete care valorifică textele autorului. De asemenea, au fost prezentate noile apariții editoriale ale autorilor mureșeni Ioan Torpan, Răzvan Ducan, Nicolae Băciuț și Gheorghe Nicolae Șincan. Nicolae Băciuț a evocat-o pe muza lui Eminescu, Veronica Micle, prezentând, totodată, cărțile “Veronica Micle”, “Poezii”, antologie și Dumitru Hurubă - “Veronica Micle, altfel”. A prezentat, totodată, și un inedit calendar al celor mai pregnante “Personalități culturale mureșene” contemporane. Cristina Sava a încheiat seria lansărilor de carte cu prezentarea cărții “Eminescu”, personalitate excepțională, fără opera căruia am fi fost mult mai săraci. Din acest motiv niciodată nu e prea mult să-l recitim pe poetul, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul Mihai Eminescu.

Seara s-a încheiat în acordurile recitalului de muzică folk susținut de Angela Mariașiu, care a încântat publicul cu melodiile de pe CD-ul “Cântece din cochilii”. Ne dorim ca Ziua Culturii Naționale și marcarea nașterii lui Mihai Eminescu să reprezinte un moment special al reunirii românilor în jurul valorilor naționale, un prilej de mândrie și de bucurie că suntem români.

Lasă un comentariu