ZIUA CULTURII NAȚIONALE - ZIUA DEVENIRII NOASTREZIUA CULTURII NAȚIONALE - ZIUA DEVENIRII NOASTRE

Distribuie pe:

“Mihai Eminescu definește o cultură, o societate și un neam”. Pornind de la această constatare neîndoielnică, membrii Cercului de lectură și creație “PROLECTURA” și elevi ai clasei a X-a A, de la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș au marcat Ziua Culturii Naționale printr-o serie de activități dedicate poetului național.

“Eminescu, file de poveste” - a fost o activitate prin care s-a încercat familiarizarea celor mai mici, “consumatori de lectură”, preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 11, cu opera lui Mihai Eminescu, printr-o dramatizare ce a cuprins secvențe din creația de inspirație folclorică.

Pornind de la “Somnoroase păsărele”, copiii au realizat o reprezentare artistică a imaginii definite poetic în cunoscuta poezie. Cele două activități au fost coordonate de doamnele educatoare Emilia Zvâncă și Alina Cucuiet.

Seria de activități “Ziua Culturii Naționale - Ziua devenirii noastre” a continuat cu prezentarea unor fragmente din creația poetului național în care tinerii din secolul XXI se regăsesc - frânturi de operă care dăinuie peste veacuri. “Eminescu înseamnă pentru mine ...” - a fost puntea de legătură între gândurile exprimate de elevi, cu luciditatea și candoarea specifică vârstei.

Expoziția de ilustrații din creația eminesciană a conturat viziunea elevilor asupra operelor care definesc tinerii de azi. Coordonatoarea activității a fost dna bibliotecar Anica Brudan-Selcudean.

Ca viitori dascăli, am trăit întru emoția reîntâlnirii cu poezia eminesciană, ce se regăsește în orice pulsație a firii noastre și pe care am încercat să o transmitem și celor mai mici.

“Formarea orizontului cultural prin lectură trebuie să înceapă de la cea mai fragedă vârstă. Cărămizile puse la temelia lecturii reprezintă fundația pe care se va clădi viitorul om educat în spiritul respectului față de valorile naționale” - e de părere dna profesoară Beatrice Standavid, coordonatoarea cercului “PROLECTURA” și inițiatoarea proiectului.

 

Lasă un comentariu