MAI MULTE INSTANȚE ÎȘI SUSPENDĂ ACTIVITATEA DIN CAUZA ELIMINĂRII IMINENTE A PENSIILOR SPECIALE

Distribuie pe:

Mai multe instanțe din țară au anunțat că își suspendă activitatea în sălile de judecată, judecătorii fiind nemulțumiți de iminenta abrogare a pensiilor speciale.

Astfel, Curtea de Apel București și Tribunalul București, cele mai mari instanțe din țară, își vor suspenda activitatea începând de miercuri. (ieri n.n.)

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curții de Apel București, întrunită în ședința din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secției pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independența și a afecta statutul constituțional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi și suspendarea activității de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 și până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraților", se arată într-un comunicat al Curții de Apel București transmis marți.

Și Tribunalul București anunță suspendarea activității și va judeca doar dosarele urgente, respectiv cauzele penale cu măsuri preventive, iar în civil, pe cele care vizează minorii (ordin de protecție, plasament de urgență, răpiri internaționale de copii) și suspendarea provizorie a executării silite.

Alte instanțe care au anunțat suspendarea judecării proceselor sunt: Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timiș, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Satu Mare, Tribunalul Iași.

Inspecția Judiciară susține că proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu încalcă „brutal" principiile independenței și inamovibilității judecătorilor, dar și articole din Constituție și prevederi CEDO.

Judecătorii și procurorii din cadrul Inspecției Judiciare au adoptat un punct de vedere în legătură cu proiectul aflat la Parlament, ce prevede eliminarea pensiilor speciale.

„Proiectul în cauză încalcă brutal principiile independenței și inamovibilității judecătorilor, consacrate și garantate de articolele 21, 44 (3), 53, 124 (3), 125 și 126 (1) și 139 din Constituția României, precum și de art. 6 (1) din CEDO; nesocotește deciziile CCR nr. 2/2000, 57/2000, 120/2007, 85/2009, 375/2000 și 873/2010; disimulează realizarea unei exproprieri simulate, contrară principiului constituțional din art. 44 (3) din Constituție și art. 1 (1) din Protocolul 1, adițional la CEDO, echivalând cu o „privare nelegală de proprietate"; nu are o „justificare obiectivă și rezonabilă" pentru o asemenea limitare și dispune arbitrar o „reducere substanțială a nivelului pensiei de natură a afecta substanța dreptului de proprietate și a dreptului la compensație ca beneficiar al sistemului de asigurare de bătrânețe", după toate interdicțiile, incompatibilitățile și îngrădirile în exercitarea profesiei de judecător", spune IJ.

Conform IJ, proiectul de eliminare a pensiilor speciale încalcă prevederile art. 53 din Constituția României, măsura înlăturării pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor neputând fi calificată drept măsură cu caracter provizoriu/temporar, ci doar ca „un experiment abuziv în raport cu autoritatea judecătorească".

Pe 28 ianuarie, Camera Deputaților se va întruni în sesiune extraordinară pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale.

Lasă un comentariu