COPIII ROMÂNI, REZERVAȚI ÎN MĂRTURISIREA ABUZURILOR SEXUALE

Distribuie pe:

Rezultatele unui sondaj online, coordonat de Fundația World Vision România, indică faptul că aproape jumătate dintre copiii români nu cunosc toate formele de abuz sexual, iar atunci când o fac sunt extrem de rezervați în a discuta cu adulții din preajma lor (cu părinții, în primul rând) sau în a reclama faptele la poliție sau la protecția copilului.

Gesturi nerecunoscute ca abuz

Potrivit sondajului, cei mai mulți dintre copii nu recunosc și nu pot detecta numeroase forme ale abuzului sexual.

Astfel, 4 din 5 copii nu știu că mimarea actului sexual, fără ca acesta să aibă loc, este o formă de abuz sexual, 70% nu știu că atunci când abuzatorul se dezbracă (parțial sau total) în fața lor este tot o formă de abuz sexual.

O proporție similară a respondenților nu știe că obligarea sau invitarea copilului să vizioneze imagini sau filme cu conținut sexual explicit este o formă de abuz sexual. De asemenea, un număr foarte mare dintre copiii chestionați nu identifică numeroase alte forme de abuz sexual, cum ar fi invitarea de către abuzator să atingă zonele intime ale corpului acestuia (3 din 5 respondenți), faptul că acesta cere copilului să se dezbrace (parțial sau total) (3 din 5), îndemnarea copilului de a întreține relații sexuale, fără ca acest lucru să se întâmple (3 din 5), atingerea de către abuzator a zonelor intime ale propriului corp în fața copilului sau atingerea corpului copilului împotriva voinței acestuia (jumătate dintre copii), atingerea zonelor intime ale corpului copilului de către abuzator (40% dintre copiii chestionați).

Chiar și atunci când recunosc aceste forme, doar 3 din 5 copii ar vorbi cu părinții și doar jumătate ar suna la poliție, iar unul din 6 copii susține că știe prieteni sau colegi care au fost abuzați sexual.

Subiect tabu

Deși peste 80% dintre copiii chestionați recunosc că vorbesc cu părinții despre subiecte precum violența sexuală, aceasta fiind principala sursă de informare, există și alte canale de unde își iau informațiile despre acest tip de agresiuni. O treime dintre ei, de pe Internet, inclusiv de pe site-uri pornografice, și doar 1 din 7 din mass-media (tv, publicații tipărite, radio).

Doar 2 din 5 copii abuzați sexual au spus părinților (40%), o proporție și mai mică (30%) au mers la poliție, în timp ce 20% le-au spus doar prietenilor. Rezultatele arată că abuzul sexual este un subiect tabu, victimele alegând adesea tăcerea, inclusiv din cauză că reclamarea unor asemenea cazuri ar duce la stigmatizarea lor.

În ceea ce privește frecvența abuzului sexual în rândul copiilor, 1 din 6 (16%) copii spune că știe prieteni sau colegi care au fost abuzați sexual. Datele mai arată că peste 80% dintre copiii abuzați au fost fete, 46% au vârste între 14 și 18 ani, iar 35% sunt copii sub 14 ani.

“Stare de normalitate”

“Faptul că, așa cum arată sondajul, copiii nu știu să recunoască abuzul sexual în toate formele lui, îi face pe aceștia să creadă că abuzul și violența reprezintă o normalitate.

Dacă nu recunosc abuzul, nu îl pot reclama, dacă nu este cunoscut, nu poate fi eliminat din comunitate și pedepsit abuzatorul și, astfel, ne aflăm într-un cerc vicios din cauza căruia aceste practici se perpetuează. Această situație alarmantă trebuie pusă urgent pe agenda publică, întrucât abuzul sexual afectează bunăstarea copilului, creșterea și dezvoltarea sa și are consecințe pe termen lung pe parcursul vieții.

Protecția copilului este o prioritate pentru Fundația World Vision România și luptăm pentru eradicarea violenței sexuale asupra copilului, prin implicarea copiilor, autorităților și a altor reprezentanți ai societății civile.

Milităm pentru introducerea temelor de educație pentru siguranța copiilor privind abuzul, la ora de educație civică”, afirmă realizatorii cercetării.

*

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.594 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani (cei mai mulți, elevi de liceu), în perioada decembrie 2019 - ianuarie 2020, respondenții provenind din 27 de județe și din municipiul București.

Lasă un comentariu