ADEVĂRUL DESPRE NUC

Distribuie pe:

În ultimii ani, numeroși proprietari de terenuri agricole din județul Mureș au plantat puieți de nuc pe mai multe hectare. La un moment dat, un comitet de inițiativă a depus, la Judecătoria Târgu-Mureș, documentele și statutul pentru înființarea Asociației “Nucul de Aur”, președinte fiind ales un polițist, profesor de educație fizică, Silviu Pop - proprietarul unei livezi în suprafață de 3 ha cu nuci, materialul săditor altoit, importat din Franța; vicepreședinte a fost ales col. (r) dr. Biro Anton, proprietarul unei livezi în suprafață de 3 ha, cu material săditor produs județ. Subsemnatul, am avut o livadă pe 2 hectare, cu material săditor produs la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Târgu Jiu. Prin statut, asociația și-a propus să apere interesele cultivatorilor de nuc și să militeze pentru promovarea unei specii pomicole, deosebit de valoroase pentru alimentația și sănătatea omului. Subsemnatul am fost obligat să renunț la livada cu nuci, din mai multe considerente. Am rămas doar cu trei arbori în grădina de lângă casă, care au intrat pe rod. Livezile domnilor Pop și dr. Biro au crescut și au început să rodească. Din nefericire, recolta de nuci este dijmuită de hoți și în loc de satisfacții financiare, proprietarii au parte de stres. Rezultate remarcabile înregistrează președintele asociației, care a reușit să iasă pe piață cu miez de nucă de o calitate superioară. Din experiența personală și cercetând literatura de specialitate am ajuns la concluzia că în zona noastră, cultura nucului în masiv nu este recomandată, din cauza slabei rodiri.

Cauzele care provoacă o periodicitate a rodirii nucului la noi în județ, pentru nucul cultivat în masiv, sunt următoarele:

Gerul, dacă se are în vedere faptul că nucul din țara noastră este original din Persia (Iran), țară cu climat subtropical, pornește prea devreme în vegetație, cu o dezmugurire timpurie. Pentru acest fapt, nucul de tip Carpatin suferă cele mai severe pagube din cauza gerurilor de revenire din luna aprilie și începutul lunii mai. De aceea, în cadrul soiurilor de tip Carpatin este de dorit să pornească în vegetație mai târziu cu cel puțin 2-3 săptămâni.

Nucul suferă și de secetă - mai ales dacă este plantat pe teren cu o fertilitate slabă, tenuri în coastă. Faptul că, de regulă, a fost plantat pe cele mai slabe terenuri agricole, cu o fertilitate scăzută, și dezvoltarea pomilor este foarte slabă, producția realizată este mică sau deloc. De aceea se recomandă fertilizări cu îngrășăminte chimice sau organice. Mai amintim și faptul că nucul nu beneficiază de un tratament de combatere a bolilor și a dăunătorilor, la fel cum se practică la celelalte specii pomicole.

Nemaivorbind și de calitatea îndoielnică a materialului săditor, obținut din fructe de nuc mici, costelive, cu puieți indicați mai mult în plantațiile silvice.

În grădina de lângă casă se recomandă a se cultiva puieți de nuc altoiți, pe un teren fertil, cu asigurarea unei surse de apă. Ideal ar fi să existe două soiuri diferite pentru polenizare. În solidar, nucul ne poate asigura producții mari și constante, cu mult superioare celor din nucii cultivați în masiv, la 4-5 ani de la plantare. Pentru valoarea medicinală a fructelor de nuc, merită să fie cultivat acest arbore rege (Juglans regia L.), în fiecare grădină de lângă casă. Se spune că un consum de 8 nuci pe zi, prelungește viața omului cu zece ani!

Lasă un comentariu