DESPRE BUGETUL MUNICIPIULUI TÂRNĂVENI PE ANUL 2020

Distribuie pe:

De ce este important să ne informăm despre bugetul localității în care trăim? Prin bugetul local înțelegem modul de stabilire a veniturilor și structurii acestora pe surse de venit, a alocării cheltuielilor pe destinații, precum și cel pentru activitățile și instituțiile publice subordonate Consiliului Local. Ca de obicei, prin rutină și tipar, veniturile municipiului Târnăveni sunt structurate pe capitole, iar cheltuielile pe părți, capitole și subcapitole. Indiscutabil, bugetul local nu trebuie să reprezinte doar un act în care se înscrie doar venituri și cheltuieli, ci și un mijloc eficient de “planificare și de conducere a activității primăriei”.

După un an economic relativ sărac, anul 2020 aduce mai multe provocări și riscuri, esențiale pentru sistemul finanțelor publice locale ale Târnăveniului, avându-se în vedere lipsa de progres, de ani buni, în domeniul economico - financiar, staționarea și chiar căderea veniturilor și mărirea cheltuielilor de la un an la altul. Investiții tot mai puține din veniturile bugetului local, din surse nerambursabile, și prin accesarea fondurilor europene. De aceea, orice cetățean ar trebui să fie interesat de modul în care sunt cheltuiți banii din bugetul localității, din motivele contribuției personale la finanțarea acesteia.

Banii, cu care fiecare locuitor al orașului contribuie, pot fi cheltuiți pe lucruri inutile sau chiar ,,subtilizați” într-un fel sau altul, de către funcționari, în procesul valorificării bugetului. Și nu putem fi siguri că nu au fost și nu sunt ,,derapaje”, dacă ne uităm cu atenție la capitolul cheltuieli, organigrama primăriei supraîncărcată cu tot felul de funcții sub ,,acoperire”, dedicate tăietorilor de frunze la câini, aspect total neglijat de către primar.

În mare, Bugetul General al municipiului Târnăveni, pe ansamblul anului 2020, se prezintă astfel: (Desigur, o analiză amplă presupune un spațiu mai mare și o analiză mult mai largă, de aceea mă refer doar la câteva cifre de referință din proiectul de buget).

Bugetul pe 2020 este mai mic cu 4 la sută față de 2019 și mai mare decât execuția bugetară cu 13,8 la sută. Cheltuielile pe 2020 sunt mai mici cu circa 2 la sută față de perioada pe 2019 și mai mari decât execuția bugetară cu 13,8 la sută. Cheltuielile de personal sunt cele care influențează nivelul ridicat al acestora. Așa, de pildă, în vreme ce anul trecut ele au totalizat 6.228.105 lei, în 2020 nivelul prevăzut al acestora va fi de 6.633.000 lei.

O explicație ar fi de dorit în acest caz, deoarece o creștere a cheltuielilor de personal cu 404.895 lei mai mult față de anul 2019, în timp ce bugetul local pe anul 2020 este mai mare cu 1.589.814 lei față de execuția bugetară pe anul 2019, sensibil egal prevederilor bugetare pe același an. Și aceasta în condițiile necesarului de investiții acute în plan local, pentru un oraș care se mai cheamă și municipiu!

În ședința Consiliului Local din luna ianuarie 2020, pe aceeași lungime de undă, au fost reanalizate șase proiecte de hotărâre privind studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico - economici ale unor obiective bine cunoscute, astfel:

1. Construire bloc ANL. Desfășurarea investiției, 10 luni.

2. Continuare construire Centru Cultural (mult boicotat) 1.513.309 lei, durata lucrării, 10 luni.

3. Modernizarea serelor din strada “Victor Babeș”, 636.237 lei, termen trei luni de la eliberarea autorizației de construcție.

4. Amenajări parcări acoperite 336.945 lei, durata trei luni.

5. Continuare construire sală de sport cu tribună de 180 de locuri, 434.212 lei, termen realizare 13 luni.

6. Realizare modernizare și extindere Școala gimnazială “Traian” (finanțare prin Compania Națională de Investiții) 24.938.497 lei din care de la bugetul local 385.454 lei, inclusiv TVA.

Lasă un comentariu