ZIUA BRÂNCUȘI – CELEBRATĂ DE AMBASADELE DE LA BUCUREȘTI

Distribuie pe:

Ziua Brâncuși a fost celebrată online, miercuri, de ambasadele de la București, cu imagini ale operelor sculptorului din lumea întreagă, de la atelierul său amenajat în Centrul “Pompidou” din Paris, până la colecția din muzeul “Guggenheim” din New York.

Ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, amintește, în omagiul adus lui Brâncuși, de motto-ul Sezonului România-Franța, care s-a încheiat anul trecut: “Uitați de clișee”.

“În artă nu există străini”, spunea Brâncuși, de la nașterea căruia se împlinesc 144 de ani. A fost primul dintre românii care ne-au invitat să uităm de clișee și să celebrăm împreună universalitatea și originalitatea artei”, arată mesajul publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Franței la București. Respectivul mesaj este ilustrat cu o fotografie din Atelierul “Brâncuși”, găzduit de Centrul “Pompidou”.

Și ambasada Belgiei amintește un citat care îi este atribuit sculptorului, dar și faptul că opere ale acestuia au fost prezentate la centrul cultural Bozar, din Bruxelles, în cadrul Europalia.

“Aș vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri și grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre și monumente născute din pământ, nimeni să nu știe ce sunt și cine le-a făcut - dar toată lumea să simtă necesitatea și prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii”, este citatul din Constantin Brâncuși amintit de Ambasada Belgiei, pe pagina de Facebook. Misiunea diplomatică arată, de asemenea, că expoziția “Brâncuși” de la Bruxelles a avut 116.000 de vizitatori.

Ambasada Israelului a publicat, pe Facebook, o fotografie a Coloanei Infinitului, operă din Ansamblul sculptural “Constantin Brâncuși”, de la Târgu-Jiu, însoțită de o afirmație a sculptorului: “Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire”.

“Astăzi, de Ziua Brâncuși, sărbătorim geniul creator al unuia dintre cei mai mari artiști ai lumii”, arată misiunea diplomatică.

Ambasada SUA la București îl omagiază, de asemenea, pe sculptor și prezintă imagini ale lucrărilor acestuia din colecția “Guggenheim”.

“Solomon R. Guggenheim Museum din New York a început să-i colecționeze lucrările în anii 1950, iar în 1955 organiza prima expoziție de amploare dedicată lucrărilor sale”, amintește misiunea diplomatică.

Data de 19 februarie a fost declarată Ziua Brâncuși, la finalul anului 2015.

Lasă un comentariu